Eenvoudige en vranke architectuur voor kabelbaan Namen

Sinds kort maakt een nieuwe kabelbaan de verbinding tussen de bekende Naamse Citadel en het stadscentrum. Aan de start van de kabelbaan in het lagergelegen station (stadscentrum) werd – naar een ontwerp van architectenbureau Contraste Architecture – een nieuwbouw opgetrokken waarvan het volume zich integreert in een bestaand gebouw. Voor de gevels van deze nieuwbouw opteerden stad en architecten voor de salto van Nelissen Steenfabrieken.

De stad Namen was al geruime tijd op zoek naar een oplossing om de Citadel voor de Namenaars toegankelijker te maken. Naast het aanzienlijke niveauverschil bemoeilijkten ook de Samber en de Maas een vlotte bereikbaarheid. Een nieuwe kabelbaan – annex gebouw – verbindt nu op een vlotte manier het Naamse stadscentrum (lagergelegen station) met de Citadel (hogergelegen station).

De stad besloot een concessie voor de duur van 30 jaar toe te kennen voor het ontwerp, de realisatie, het onderhoud en de exploitatie van een totaalproject rond een kabelbaan. Voor het ontwerp werkte architectenbureau Contraste Architecture uit Wanze samen met de collega’s van Pierre Maes & Associés.

Openbare ruimte opwaarderen

Voor de aanleg van de kabelbaan en de realisatie van het nieuwbouw gedeelte diende een oud gebouw dat in de gemeentelijke kinderopvang voorzag, gesloopt te worden. Vermits de kabelbaan zich boven de Samber en de Terra Nova site zou bevinden, moesten er ook hellingen ontbost worden.

Het lagergelegen station – ingericht rond de start kabelbaan (onthaal, wachtruimte, opstapplaatsen, restaurant) – werd geconcipieerd als een volume dat zich integreert in een bestaand gebouw. Het levert tevens een mooi staaltje van opwaardering van de openbare ruimte op.

Massieve architectuur losgelaten

De massieve architectuur van dit volume, dat tegen het bestaande gebouw aanleunt, wordt aan de achterzijde geleidelijk ‘losgelaten’ om rustplaatsen en een mooi zicht op de Citadel te kunnen verzekeren. De hoekige en vranke volumetrie contrasteert met de strakke belijning van het bestaande gebouw.

Aan de achterzijde deint de nieuwbouw uit in drie volumes met dynamische lijnen die de technieken van de kabelbaan in het gebouwde volume integreren.

De eenvoudige vorm van het gecreëerde volume zorgt ervoor dat de openbare ruimte niet overbelast wordt. Het gebouw dat slechts één bouwlaag telt, heeft specifieke, kabelbaangerelateerde, functies: commandopost, loketten, technische ruimte, wachtruimte, …

Kleurschakeringen variëren

Voor de gevelopbouw opteerden de stad Namen en de architecten voor de salto, een rode gevelsteen met blauwe toets, van Nelissen Steenfabrieken. “Deze niet geperforeerde gevelsteen (waalvorm 50) heeft vijf bezande zijden en één vlakke zijde mogelijks voorzien van een langwerpige schuine inkeping.

De structuur is ruw met fijne, oneffen nerven in het bezande oppervlak”, aldus Roberta Melis van Nelissen Steenfabrieken.

De salto gevelsteen heeft een rode ondergrond, waarbij de kleurschakeringen variëren van bordeaux-rood tot paars met blauwviolette nuances.

De gevelstenen werden met dunbedmortel vermetseld.

Bron: Nelissen
Deel dit artikel:

Contacteer Nelissen Steenfabrieken

Onze partners