Expo Eagles of Architecture opent binnenkort de deuren

In 2016 was hun Gyproc-zuil the talk of town op de architectuurbiënnale van Venetië . Het Vlaams Architectuurinstituut brengt het bureau Eagles of Architecture naar deSingel in Antwerpen, met een tentoonstelling over hun werk, denkproces en inspiratie. In een zelf ontworpen scenografie en aan de hand van tekeningen, foto's en maquettes presenteren ze hun visie op architectuur. De expo wordt officieel geopend op dinsdag 24 april om 20 uur. 

“Een tekening beschrijft de werkelijkheid, dus tekenen architecten om de wereld te begrijpen”, aldus Bart Hollanders. Deze tentoonstelling toont werk van het gelijknamige jonge Antwerpse bureau Eagles of Architecture. In een zelf ontworpen scenografie presenteren de architecten drie projecten en een reeks tekeningen. Eén figuur neemt een bijzondere plaats in het werk van Bart Hollanders, oprichter van Eagles of Architecture. Sinds zijn passage langs de Amerikaanse neo-avant-garde jaagt hij de geest na van Ludwig Mies van der Rohe.

Eind 2016 toonde het Vlaams Architectuurinstituut in het Deutsches Architektur Museum in Frankfurt een door Veldwerk samengestelde Wunderkammer met werk van een nieuwe generatie architecten uit Vlaanderen en Nederland. Wat deze jonge wolven volgens architectuurcriticus Tom Avermaete verbindt, is 'de voortdurende zoektocht naar culturele ankerpunten'. Eagles of Architecture, zoekt dit referentiekader in de architectuurdiscipline zelf. Het tekenen van illustere voorbeelden zoals het palazzo Rucellai van de vijftiende-eeuwse humanist Leon Battista Alberti illustreert het geduldwerk waaruit hun projecten ontstaan.

Bij het tekenen worden de historische context van Alberti’s werk of de geest van Mies van der Rohe gaandeweg uitgedreven. Wat blijft hangen is de vraag die de Amerikaanse architect John Hejduk achtervolgde: ‘Is architectuur de uitkomst van een geometrische oefening of van een sluw spel met beelden die we voor de wereld houden?

Inschrijven voor de opening kan op deze website.


Programma:

 • 20 uur | panelgespek
   
  • Bart Hollanders (Eagles of Architecture)
  • Benjamin Eggermont (De Smet Vermeulen architecten)
  • Aslı Çiçek (KU Leuven Faculteit Architectuur )
  • Sofie De Caigny (Vlaams Architectuurinstituut)
    
 • 21 uur | bezoek tentoonstelling en drankje

Bron: VAI

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage