Festival van de architectuur opent met lezing van Pritzker Prize-winnaar Anne Lacaton (Lacaton & Vassal)

Niemand minder dan de Franse architect Anne Lacaton zal op 5 september het Festival van de architectuur (F/a) aftrappen. Het werk van haar architectenbureau Lacaton & Vassal illustreert als geen ander de experimentele omgang met bestaande gebouwen. En dus is een betere kick-off van deze editie van F/a, die uitnodigt om met een frisse blik te kijken naar de bestaande omgeving, moeilijk denkbaar.

"Slopen is een beslissing ingegeven door gemakzucht en kortetermijndenken. Het is een verspilling van veel zaken: energie, materiaal, geschiedenis... Bovendien heeft het een zeer negatieve sociale impact. Voor ons is het een daad van geweld."
- Anne Lacaton -

 

Het wereldbefaamde bureau Lacaton & Vassal verkiest renovatie boven vernietiging en geeft zo een tweede leven aan bestaande gebouwen. Deze zorgzame ontwerphouding is al terug te vinden in hun prille werk. Ze houden die vol in alle opdrachten die ze ondertussen op hun palmares hebben staan. Van culturele gebouwen zoals het Parijse cultuurcentrum Palais de Tokyo tot hun grootschalige aanpak van naoorlogse sociale huisvestiging. Overal werken ze met aandacht voor het economisch gebruik van materialen en bouwtechnieken. Het comfort en de leefkwaliteit van de gebruiker staan steeds centraal.

In 2021 ontving Lacaton & Vassal de prestigieuze internationale Pritzker Architecture Prize. De jury roemde hun ‘herstellende architectuur’. En zelf riepen ze bij de overhandiging van hun prijs collega-architecten op om “nooit af te breken wat kan worden hergebruikt en in plaats daarvan duurzaam te maken wat al bestaat, uit te breiden door toe te voegen, de luxe van eenvoud te respecteren en nieuwe mogelijkheden voor te stellen.”

Bron: Vlaams Architectuurinstituut
Deel dit artikel:
Onze partners