EXPO. Marcel Raymaekers, pionier in circulaire architectuur

Marcel Raymaekers en Jos Witters, Woning Kelchtermans, Heusden, 1970
Marcel Raymaekers
Marcel Raymaekers, Queen of the South, Genk, 1972
Marcel Raymaekers en Jos Witters, Woning Nijsen, 1967
Marcel Raymaekers en Jos Witters, Woning O., 1971

Voor de zesde editie van de tentoonstellingsreeks Unfolding the Archives nemen Rotor, UGent en het Vlaams Architectuurinstituut je mee in de wereld van ontwerper Marcel Raymaekers (°1933). De expo maakt deel uit van het Festival van de architectuur: Een speelveld, en is te zien in De Singel in Antwerpen vanaf 6 september 2023.

Circulaire pionier

De architectuur van Marcel Raymaekers onderscheidt zich van de vertrouwde Belgische naoorlogse architectuur doordat ze bijna uitsluitend gemaakt is met gerecupereerde materialen. Vanaf de jaren 1960 realiseerde hij een omvangrijk oeuvre met materialen als zwerfkeien uit de maasvallei of kolommen en portieken van afgebroken kerken. Die doorgedreven toepassing van hergebruik laat hem aansluiten bij eeuwenoude bouwtradities, maar maakt van hem ook een buitenbeen in zijn tijd, een pionier van het circulair bouwen.

 

Queen of the South

Centraal in zijn ontwerppraktijk stond zijn Queen of the South (°1972), een combinatie van een handelszaak in “historische stijlobjecten" met een café en een restaurant. The Queen of the South, gelegen in Genk, was voor meer dan 50 jaar de materiële en creatieve broeihaard voor Raymaekers' architectuur. Hier ontving hij klanten, stockeerde hij materialen en verkocht ze weer als bouwpakketten.

"Ik ben geleidelijk aan tot de vaststelling gekomen dat een architect die op een tekentafel ontwerpt, op een kalkpapier, en tweedimensionaal tekent, nooit kan slagen, want je moet driedimensionaal denken."
- Marcel Raymaekers -

 

Tentoonstelling

De tentoonstelling focust op enkele belangrijke materiaalstromen in het werk van Raymaekers. Deze trajecten, van bron tot architecturale toepassing, worden geïllustreerd met originele objecten, archiefdocumenten en nieuw fotografisch materiaal. Kom het werk van Raymaekers ontdekken in De Singel in Antwerpen van 6 september 2023 tot 17 maart 2024 en laat je verrassen door de ongelimiteerde mogelijkheden van circulair bouwen.

Bron: VAi
Deel dit artikel:
Onze partners