Verzamel vier affiches geïnspireerd door het werk van architect Marcel Raymaekers

“Maak een ontwerp voor een affiche en laat je daarbij inspireren door het oeuvre van Marcel Raymaekers.” Zo luidde de opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut aan de jonge grafisch ontwerpers Violet Nys en Inès Collin. Ze kregen hiervoor toegang tot het rijke archief van deze pionier van de circulaire architectuur. Het resultaat zijn vier prachtige tekeningen die je - gratis en zolang de voorraad strekt - in beperkte oplage als affiche kan verzamelen.

De affichereeks maakt deel uit van een labo-oefening waarin jonge ontwerpers toegang krijgen tot een archief en zich laten inspireren door het materiële en immateriële erfgoed (ontwerpmethodieken, hergebruik, beeldtaal …). Voor deze editie focusten de ontwerpers Violet Nys en Inès Collin op het archief van de bijzondere architect Marcel Raymaekers. Hij is dé naoorlogse pionier in het hergebruik van bouwmaterialen – en elementen, een voorloper van hedendaagse circulaire bouwpraktijken zoals ROTOR.

De labo-oefening werd uitgevoerd in opdracht van het VAi Kenniscentrum. Dit vierkoppige team biedt ondersteuning aan iedereen die begaan is met het cultureel erfgoed ‘van stoel tot stad’ en verspreid deze expertise zo breed mogelijk via offline en online kanalen. Aan de hand van thematische projecten ontwikkelt het VAi zijn expertise over ontwerperfgoed steeds verder.

De vier tekeningen van Violet Nys en Inès Collin worden in beperkte oplage als A2-affiche verdeeld. Je kan ze gratis ophalen in een van de musea, culturele of opleidingscentra die meewerken aan de campagne. De volledige lijst van meer dan 25 deelnemende locaties verspreid over Vlaanderen en Brussel vind je hier.

Deel dit artikel:

Onze partners