Antwerpen gaststad voor meest speelse editie van Festival van de architectuur

Na drie succesvolle edities in Antwerpen, Gent en Oostende, keert het Festival van de architectuur (F/a) van 5 t/m 10 september 2023 terug naar zijn thuisstad Antwerpen. Staat onze omgeving voor altijd vast of is er nog ruimte voor verandering? Het Festival van de architectuur 2023 beschouwt de beperkingen van een dichtbebouwd landschap als een uitdaging en bekijkt de omgeving met een nieuwe blik. Met ‘Een speelveld’ als thema nodigt het Vlaams Architectuurinstituut jong en oud uit om voor een keer de regels opzij te leggen en inventief om te gaan met wat er al is.

Activeren wat er al is

Als iemand grondig naar onze omgeving kijkt, dan zijn het wel architecten. Steeds vaker bestaat hun opdracht uit een ingreep in bestaande gebouwen, stedelijke omgeving of dorpslandschap. De manier waarop ze dit doen, is voortdurend in verandering. Zo zocht de moderne beweging in de 20ste eeuw een breuk tussen oud en nieuw. Nieuwe toevoegingen moesten zich duidelijk onderscheiden van het oorspronkelijke gebouw. De laatste jaren wijken architecten hier weer vanaf. Ze wissen de geschiedenis van een gebouw niet langer uit, maar nemen haar mee in hun concept. Dit leidt tot verrassende ontwerpen.

"Architecten bouwen vandaag verder, spiegelen het oorspronkelijke gebouw of tonen de verschillende lagen van de geschiedenis. Oude spelregels maken plaats voor experiment."
- Rosan Meijer, coördinator Festival van de architectuur -

 

Kijk mee door een andere bril

Er zijn dus spelregels in onze omgang met bestaande gebouwen en breder gezien onze omgeving. Wie schrijft die en wat vinden we ervan? Bieden ze een veilig kader, of beperken ze? Wat gebeurt er als we de spelregels in vraag stellen? En mag iedereen dat? Tijdens het Festival van de architectuur zet het Vlaams Architectuurinstituut een andere bril op. Wat ziet een beeldend kunstenaar of theatermaker die naar onze omgeving kijkt? Wat ziet een kind? En wat zie jij? Kom naar DE SINGEL en ontdek het tijdens workshops, voorstellingen, expo’s en rondleidingen. Met een Jonge Makers Festival, een familiedag en de Dag van de architectuur is er voor iedereen iets te beleven.

 

Hoogtepunten

As Found: Internationaal colloquium over adaptief hergebruik 05.09 - 07.09 | Campus Oude Gevangenis, UHasselt

Het internationale colloquium 'As Found', georganiseerd door het VAi en UHasselt, wil ontwerpers, onderzoekers en studenten samenbrengen om te discussiëren over experimentele concepten en praktijken om in te grijpen in de bestaande gebouwde omgeving en erfgoed. Het colloquium is nauw verbonden met de tentoonstelling 'Gevonden Architectuur', die van september 2023 tot maart 2024 plaatsvindt in DE SINGEL (zie verder). Inschrijven voor het colloquium kan via deze link. Het dagprogramma volgt binnenkort.

Jonge Makers Festival 08.09 & 09.09 | DE SINGEL

Jonge makers (-35 jaar) worden uitgenodigd hun blik op onze omgeving te delen met het publiek. Beeldende kunstenaars, performers, muzikanten en ontwerpers vullen alle hoeken van DE SINGEL met hun installaties, voorstellingen en gesprekken. Met ook een Jonge Makers Markt, workshops en een gezellige bar wordt het een plek waar je niet meer weg wil.

Expo Gevonden Architectuur 05.09 – 10.09 | DE SINGEL

Het gebouwde patrimonium zou je kunnen beschouwen als ‘gevonden architectuur’. Die term krijgt meerdere betekenissen zoals duurzaamheid, circulariteit, het collectieve geheugen en toe-eigening in een wereld waarin migratie, bevolkingsgroei, diversiteit en klimaatsverandering ons voor grote uitdagingen stellen. De expo Gevonden Architectuur zet de nieuwe verhouding tussen hedendaags ontwerp en erfgoed op scherp. Tijdens het festival is de expo doorlopend te bezoeken en op gezette tijdstippen zijn er rondleidingen.

Dag van de architectuur 10.09 | Diverse locaties in Vlaanderen

Het Festival van de architectuur wordt groots afgesloten met de Dag van de architectuur. Naar goede gewoonte openen over heel Vlaanderen en Brussel bijzondere gebouwen en opmerkelijke ontwerpbureaus hun deuren. Master- en doctoraatstudenten maken onder begeleiding van het VAi de selectie in projecten en stellen die dag met veel enthousiasme hun keuze voor. Tal van rondleidingen, lezingen en workshops laden het programma verder op. De Dag van de architectuur valt dit jaar samen met Open Monumentendag. Het Festival van de architectuur stelde dan ook een gezamenlijk programma samen waarin hedendaagse architectuur en erfgoed elkaar ontmoeten.

Bron: VAi
Deel dit artikel:
Onze partners