Firma II: nieuwe co-working-, lunch- en exporuimte in hartje Brussel (KEPER architecten)

Acht jaar na de oprichting van de eerste firma op een industriële site in Vilvoorde en na een succesvolle pop-up locatie op de Brusselse Anspachlaan, opende firma op 1 juni een vaste plek in het centrum van Brussel. Het ontwerp lag in de handen van KEPER architecten.

De nieuwe firma II is gevestigd in een 800 m2 industrieel pand in het hartje van Brussel waar vroeger het Plasticarium, het museum met de grootste verzameling plastic voorwerpen ter wereld, zich bevond. Na een grondige renovatie en verbouwing onder leiding van KEPER architecten is firma nu open voor (creatieve) ondernemers die flexibel willen werken en (h)eerlijk willen lunchen. Het interieur baadt in het daglicht en is net als de andere vestigingen creatief maar doordacht, minimalistisch en warm.

Familiar Reflections

Naast flexibele werkplekken, vergaderzalen en gemeenschappelijke ruimtes biedt het gebouw ook een co-working café aan waar je kan lunchen, koffie drinken en co-worken per uur. Daarnaast organiseert firma ook regelmatig tentoonstellingen van (Belgische) designers en kunstenaars, waaronder de huidige expo Familiar Reflections, de eerste expo in firma II.

Voor deze expo nodigde de studio Baroness O. een selectie Belgische kunstenaars en designers uit met wie ze een gemeenschappelijke (visuele) identiteit en/of esthetiek delen. Onder het motto “Show me who your friends are, and I’ll tell you who you are” weerspiegelt deze groep van kunstenaars en designers ook de identiteit van firma. Werken en objecten van onder andere Stephane Barbier Bouvet, Niels Raoul Boone, Clarisse Bruynbroeck, Bieke Buckinx, Destroyers Builders, Jord Lindelauf, Thibeau Scarcériaux, Ben Storms, Studio Matta, Bram Vanderbeke, Elias Van Orshaegen en paulineplusluis zijn te bezichtigen over de hele ruimte.

Met de komst van deze vaste vestiging in Brussel centrum richt firma zich nog nadrukkelijker op het uitbouwen van een community voor creatieve ondernemers die meer zoeken dan enkel een plek om te werken. firma profileert zich specifiek als een plek voor en door ondernemers die geloven in de kracht van kleinschalige, flexibele werkplekken waar synergiën ontstaan.

ondernemerschap en creativiteit

Firma is het geesteskind van Anne Van Assche. Van Assche werkt internationaal met haar bedrijf Baroness O. als curator en ontwerper voor verschillende organisaties en musea. Daarnaast is ze ook interieurarchitect. Het idee voor het concept van firma ontstond in Zweden, waar Van Assche enkele maanden doorbracht voor haar studies Interieur en Design. Ze leerde er al snel hoe samenwerkingen en synergiën met andere disciplines je veel verder brengen dan wanneer je individueel werkt. Vanuit die kennis, en het geloof dat de toekomst ligt in kleinschalige flexibele werkplekken die intiem en lokaal zijn, richtte ze in 2015 firma op. 

Ze verbouwde het oude industriële kantoor van haar grootvader tot firma I, een veelzijdige werkplek waar creatievelingen kunnen werken en met elkaar in contact kunnen komen. In 2016 richtte ze cantine op, een cateringbedrijf dat zowel de firma-vestiging als externe events van vegetarische maaltijden met lokale en seizoensgebonden producten voorziet. Drie jaar later werd firma II in Brussel opgericht. Een ruime verdieping in het voormalige Actiris-gebouw werd omgevormd tot inspirerende witte en lichte ruimtes. In afwachting van de permanente herbestemming van het gebouw aan het Beursplein kon firma er drie jaar lang haar intrede nemen. Met haar brede ramen en uitzicht op het Beursgebouw straalde firma II het historische en industriële karakter van de hoofdstad uit. En nu, in 2023, is de vaste vestiging in hartje Brussel een feit.

"Ondernemen en creativiteit lopen als een rode draad door mijn leven. Als 25-jarige begon ik met het creëren van dit universum, in de hoop dat het zou leiden tot cross-overs en professionele verbintenissen. Nu, 8 jaar later, voelt het goed om een vaste plek in Brussel te hebben en de reeds opgebouwde community te kunnen vergoten."
- Anne Van Assche -

 

Creatieve community

Firma is meer dan een kantoorruimte of co-working space. Het biedt een creatieve en professionele omgeving waar zelfstandige makers, ontwerpers en innovatieve ondernemers samenkomen, zich geïnspireerd voelen en een community vormen. Het gebouw onderscheidt zich niet alleen door de flexibele aanpak met veelzijdige ruimtes, maar ook door het unieke cateringconept cantine. Cantine bereidt seizoensgebonden, lokale en vegetarische maaltijden die ze ter plekke, maar ook tijdens events binnen als buiten de muren van firma, aanbiedt.

Werken vanop afstand of telewerken brengt nieuwe uitdagingen mee in de grootsteden. Vele Brusselse cafés en koffiehuizen hebben inmiddels een no-laptop beleid. Firma biedt hiervoor een oplossing, een gezellig kader met een (h)eerlijke koffie en een gezonde maaltijd gecombineerd met de privacy, de service en de professionaliteit van een kantoor. Op regelmatige basis zal firma inzetten op het vormen en versterken van de community aan de hand van de organisatie van lezingen, netwerk brunches of diners, kunst & design expo’s, product lanceringen en afterworks.

"Ik vind het belangrijk om een plek te creëren waar ondernemerschap en creativiteit met elkaar verbonden worden. Een plek waar je van elkaar leert en waar je elkaar inspireert."
- Anne Van Assche -

 

De co-working space gaat resoluut voor lokaal en kleinschalig ondernemerschap en steunt gelijkgestemden. De koffie komt van het Brusselse Mok en de kombucha van het Brusselse Rish. De bar is een eigen ontwerp maar werd gemaakt door Atelier Hanssens uit Vilvoorde. De krukken aan de toog zijn van de ontwerpers Vormen uit Brussel en de keukentjes van de co-work van sistem. En de drinkfonteinen zijn een samenwerking met het Belgische Aqualex. 

Bron: Club Paradis
Deel dit artikel:
Onze partners