Gasthuisberg vanuit de hemel

De Leuvense Gasthuisbergcampus ondergaat sinds enige tijd heel wat veranderingen. Op basis van het door awg ontwikkelde masterplan breidt men de site voortaan veel systematischer uit, en dat bovendien met veel oog voor mooie en diverse architectuur. Op vraag van Foamglas dat onder meer de isolatie leverde voor het kopstation fotografeerde Vlaanderenvanuitdelucht de vooruitgang van de werken vanuit vogelperspectief.

De Leuvense Gasthuisbergcampus ondergaat sinds enige tijd heel wat veranderingen. Op basis van het door awg ontwikkelde masterplan breidt men de site voortaan veel systematischer uit, en dat bovendien met veel oog voor mooie en diverse architectuur. Op vraag van Foamglas dat onder meer de isolatie leverde voor het kopstation fotografeerde Vlaanderenvanuitdelucht de vooruitgang van de werken vanuit vogelperspectief.


Momenteel is men bezig met de vierde fase van de uitbreiding van de te krappe Gasthuisbergcampus. Het is de bedoeling om te evolueren een ware Health Sciences campus: een geïntegreerde campus voor een universitair ziekenhuis, biomedisch onderwijs, biomedisch onderzoek en aanverwante activiteiten. Waar de Leuvense universitaire zorgcampussen zich momenteel uitstrekken over vier verschillende sites (Gasthuisberg, Pellenberg, Sint-Rafaël en Sint-Pieter), zullen er in de toekomst slechts twee hoofdcampussen overblijven: Gasthuisberg voor de acute zorgen en Pellenberg voor revalidatie.

Tegen 2015 zal de omvang van Gasthuisberg al fel toegenomen zijn. De site wordt ontwikkeld als een stad met interactie tussen de openbare ruimtes en de verschillende ziekenhuisblokken. Deze laatsten worden doordacht geconcentreerd en met oog voor esthetiek ontworpen. Een bestaande horizontale en een toekomstige verticale as zullen de verkeersstromen sturen en het gebied opdelen in vier zones: onderwijs, onderzoek, ambulant ziekenhuis en algemeen ziekenhuis. Elk gedeelte heeft z'n eigen identiteit en subprogramma's. Tal van nieuwbouwblokken zullen de functies van de te renoveren verouderde gebouwen - die nadien gebruikt zullen worden voor onderwijs - overnemen. Alle bestaande parkings verhuizen naar het ondergrondse niveau.

Vlaanderenvanuitdelucht schetst de vooruitgang van de werkzaamheden met enkele overzichtelijke luchtfoto's. Deze kunnen nu besteld worden op hun website. Neem zeker ook eens kijkje in hun goed gevulde database, waar u menig luchtbeeld van tal van andere architecturale en stedenbouwkundige projecten kan terugvinden.
Het nieuwe kopstation
Het kritieke dienstengebouw, te herkennen aan z'n dieprode kleur

 

Deel dit artikel:
Onze partners