Gebouwschilrenovatie transformeert woning in duurzame en esthetische eyecatcher

Wie de gevel van zijn woning renoveert, kan twee vliegen in één klap slaan: zowel visueel als technisch geeft een gevelrenovatie een gebouw een hedendaagse, duurzame upgrade. Als visitekaartje kan dat tellen.

Enorme keuzevrijheid

Doordat bakstenen en dakpannen in alle formaten en kleuren bestaan, bieden ze eindeloos veel mogelijkheden om de gevel een persoonlijke uitstraling te geven. Voor welk type baksteen er wordt gekozen, hangt af van de gewenste uitstraling van het project.

Zo heeft de keuze van de baksteen een sterke invloed op de meer klassieke of net radicaal hedendaagse look van een gebouw, en versterkt de baksteen het verticale of net horizontale lijnenspel in een gevel. De combinatie van dakpannen en bakstenen in dezelfde kleur versterkt het monolithische karakter van het pand. Zeker in combinatie met toon op toon-voegen, een verlijmde afwerking of een dak in dezelfde kleur.

Daarnaast winnen subtiele kleurnuances en tactiliteit vandaag aan belang. Dat een hoofdkleur vergezeld wordt door een resem schakeringen, levert rijkere gevels op, en zo een boeiender architecturaal geheel. Tegelijk geeft de ruwe uitstraling de gevel extra pit, zonder daarom in te boeten op elegantie.

Comfortabeler wonen

Naast de esthetische impact biedt een gevelrenovatie vanzelfsprekend significante technische voordelen. Zo laat de renovatie van de gevel toe om meteen ook op isolatievlak een tandje bij te steken. Zonder gevelisolatie gaat zo’n 26% van de warmte in huis verloren via de muren. De isolatie heeft dus meteen een sterke impact op de energiefactuur. Als antwoord op de nood aan meer isolatie, biedt Wienerberger de smallere Eco-brick gevelsteen aan.

Premies

Met het oog op de klimaatverandering moet iedereen zijn steentje bijdragen. Daarom voorziet de Vlaamse overheid een renovatiepremie waar onder andere de volledige of gedeeltelijke vernieuwing van het dak en de afwerking van de buitengevel deel van uitmaken. Ook de netbeheerder kent premies toe voor energiebesparende renovatiewerkzaamheden. Bovendien is er ook de mogelijkheid tot renteloze energieleningen voor dergelijke werken.

Op deze manier wil de overheid het energieverbruik een halt toeroepen, en het gebouwd patrimonium klaarstomen voor de toekomst. De bouwheer verdient deze investering terug in de vorm van lagere facturen en een hoger wooncomfort.

Bekijk hier enkele inspirerende voorbeelden van realisaties met Wienerberger-materialen.

Deel dit artikel:
Contacteer Wienerberger
Onze partners