Gehry en Foster presenteren plannen voor herbestemming Londense energiecentrale

Het Battersea Power Station ligt al jaren te verkommeren in het zuiden van Londen. Plannen om de energiecentrale om te vormen tot een openbaar park of zelfs een voetbalstadion haalden de eindmeet niet. Gehry Partners en Foster + Partners ontwierpen echter een plan dat 1300 nieuwe woningen omvat. Het ambitieuze ontwerp maakt deel uit van Rafael Viñoly's masterplan.

De Maleisische investeerders die in 2012 de site van energiecentrale kochten voor 487 miljoen euro, beginnen binnenkort aan de constructie van de nieuwe wijk. De centrale zal plaats bieden aan een winkelcentrum, hotels, kantoren en een plaats voorbehouden voor kunst. De omliggende ruimte zal 3400 woningen bevatten, waarvan er 1300 in een door Gehry & Foster ontworpen buurt liggen.

De nieuwe wijk verbindt de gerenoveerde centrale met een nieuw metrostation. Ze volgen hiermee het masterplan van Viñoly. De totale oppervlakte van het project is 17 hectaren groot.


Boulevard

Centraal gelegen in de nieuwe woonwijk is een straat gemaakt op maat van de voetgangers. De Electric Boulevard, zoals ze genoemd wordt, strekt zich uit doorheen de woonblokken. Ten westen van de straat ontwierp Frank Gehry vijf gebouwen onder de naam Prospect Place. Foster + Partners ontwierp één groot appartementsblok in het oosten.

Prospect Place zal zowat de helft van de 1300 huizen bevatten. Net zoals winkels, een gemeenschapshuis en een park. De vijf gebouwen zijn, met de golvende façades, overduidelijk van de hand van Gehry. Een centraal gelegen structuur krijgt de vorm van een bloem.

Het appartementsblok van Foster heet The Skyline, waarmee de architect de aandacht wil trekken naar de 250 meter grote daktuin. In het zuidelijke punt van het gebouw zullen betaalbare woningen liggen. Een medisch centrum en een hotel met 160 kamers liggen in het noordelijk gedeelte.


Masterplan

De bouw van de huizen vormt de derde fase van de plannen voor de energiecentrale. Het gebouw krijgt opnieuw een prominente plaats in de buurt. De iconische schouwen worden afgebroken en heropgebouwd met nieuwe materialen zodat de omwoners terug trots kunnen zijn op hun buurt.

Het energiestation werd in de jaren 20 ontworpen door Giles Gilbert Scott. In 1983 geraakte het buiten gebruik, waarna er tal van plannen werden gemaakt voor de herbestemming. Rafael Viñoly tekende een masterplan in opdracht van de nieuwe eigenaars. De omliggende buurt zal helemaal hernieuwd worden met woningen, hotels en commerciële panden.

Deel dit artikel:

Onze partners