Genk stelt 19 oktober projecten in stelling voor

Wie afgelopen weekend op de Dag van de Architectuur naar Genk was afgezakt, kon al kennis maken met enkele projecten die recent werden gerealiseerd. Om enkele projecten die op til staan te ontdekken nodigt Architectuurwijzer i.s.m. C-mine Cultuurcentrum u uit op de lezing ‘Genk in stelling’ die zal plaatsvinden op woensdag 19 oktober.

Wie afgelopen weekend op de Dag van de Architectuur naar Genk was afgezakt, kon al kennis maken met enkele projecten die recent werden gerealiseerd. Om enkele projecten die op til staan te ontdekken nodigt Architectuurwijzer i.s.m. C-mine Cultuurcentrum u uit op de lezing ‘Genk in stelling’ die zal plaatsvinden op woensdag 19 oktober.


Thor Wetenschapspark: Laboratorium KULeuven – AKT/Osar

Op de Dag van de Architectuur werd het masterplan, ontworpen door HUB, voor het Thor Wetenschapspark op de mijnterreinen van Waterschei al toegelicht. Hierbij kon men al een glimp opvangen van enkele projecten die er zouden gerealiseerd worden, waaronder ook het veelbelovende smart grid onderzoeklaboratorium. Atelier Kempe Thill werkte samen met Osar aan het ontwerp, bestaande uit een ruime en flexibele structuur, hetgeen erg belangrijk is gezien het gebouw in staat moet zijn zich constant aan te passen aan het evoluerende onderzoek. Bovendien heeft het gebouw, opgetrokken volgens de Cradle to Cradle-principes, de ambitie het duurzaamste gebouw van Vlaanderen te worden op vlak van energieverbruik en CO2-uitstoot. 



 

Thor Wetenschapspark: Incubator – POLO architecten

Een ander project dat deel zal uitmaken van het Thor Wetenschapspark werd ontworpen door POLO architecten. De twee programmaonderdelen - incubator en energiehuis - worden naast elkaar geplaatst zonder dat de identiteit en herkenbaarheid van elk onderdeel verloren gaat. In de ontwerpfase bleek het parkeren bij de geclusterde kantoor- en labogebouwen veel aandacht op te eisen. Door het parkeren halfondergronds te laten gebeuren, wint men bovengronds volume en wordt de kroonlijsthoogte beperkt. Ook zal een deel van het parkeren plaatsvinden op niveau 0. Het toepassen van split-levels heeft het voordeel dat er weinig ruimte wordt ingenomen door verticale circulatie. Boven het parkeren ontstaat een werkerf, hier worden alle gebouwen ontsloten en kan men genieten van het omliggende landschap.



 

Uitbreiding sportcentrum – BEL! en Ney & Partners

BEL!architecten i.s.m. Ney & Partners wisten met hun ontwerp voor de uitbreiding van het stedelijk sportcentrum in Genk de eerste prijs van de Open Oproep in de wacht te slepen, waarbij de specifieke architectuur van het bestaande betonnen complex uit de jaren zeventig met bijzonder dak - dat een schaaldak is bestaande uit hyperbolische paraboloïden en als monument werd geklasseerd - expliciet het uitgangspunt moest vormen. De uitbreiding is zo ontworpen dat het een eigen identiteit kan verwerven zonder het monument respectloos te behandelen. Daarbovenop zocht men naar een visuele relatie tussen de oude en nieuwe ingangen.



 

Uitbreiding scholencampus KASOG – a2o-architecten

Het ontwerp van a2o-architecten voor de nieuwbouw op de scholencampus in Genk, met een nieuwe school voor Regina Mundi en de renovatie en uitbreiding van de kunstschool, is één van de pilootprojecten in het DBFM-verhaal (een specifieke invulling van een publiek-private samenwerking) van de Vlaamse Regering. De nieuwbouw vormt een centraal punt op de campus en verbindt het Technisch Instituut en de Kunstschool met het Sint-Jan Berchmanscollege. Een nieuwe voetgangersas, een vlottere bereikbaarheid van de sportaccommodatie en gezamenlijke parkeerterreinen zorgen voor een betere ontsluiting van de hele campus. Het gebruik van open ruimtes, veel natuurlijk licht en een lage energiehuishouding getuigen van een duurzame en onderbouwde visie. Bovendien maakt de uitbreiding van de kunstschool het geheel compacter.



 

Mine-experience – NU-architectuuratelier

NU-architectuuratelier ontwierp het winnende project voor de ondergrondse belevingsruimte op de oude mijnsite van Winterslag. Tijdens C-mine Moments konden nieuwsgierigen al wat van de werf in uitvoering ontdekken. C-tour moet een route langsheen het ondergrondse mijnverleden worden. Vanuit de machinegebouwen zal men een trap kunnen afdalen om zo in de ventilatieschacht terecht te komen. Vanuit de ventilatieschacht gaat de wandeling verder naar de wit-zwart tunnel. Het letterlijke hoogtepunt wordt een panoramisch uitzicht over Limburg vanaf de hoogste schachtbok (65m.) van België. Tijdens het ontwerpproces werd rekening gehouden met de aansluiting op het C-mine Culltuurcentrum ontworpen door 51N4E.



 

Praktisch

Woensdag 19 oktober 2011 om 20u.15
C-Mine Cultuurcentrum Genk
Gratis
Reserveer alvast je plaats via uitingenk@genk.be



Deel dit artikel:

Onze partners