Gents muziekcentrum De Bijloke wint Erfgoedprijs 2022 van Provincie Oost-Vlaanderen (DRDH Architects)

De Provincie Oost-Vlaanderen heeft de Erfgoedprijs 2022 toegekend aan Muziekcentrum De Bijloke in Gent. Drie kandidaten gingen met elkaar de strijd aan: Muziekcentrum De Bijloke in Gent, de Paterskerk in Sint-Niklaas en hoeve De Baere in Maldegem. De Bijloke ging uiteindelijk met de prijs aan de haal. Het bedrag van 10.000 euro wordt verdeeld tussen de bouwheer Stad Gent en de architect DRDH Architects.

De 13de-eeuwse gotische ziekenzaal in het centrum van Gent kreeg een herbestemming tot concertzaal voor nieuwe, klassieke en jazzmuziek. De zaal is nu visueel en akoestisch, zowel op valk van erfgoedzorg als op vlak van muziekbeleving, een voorbeeld op internationaal niveau.

 

Akoestische concertzaal

Muziekcentrum De Bijloke is gevestigd in een 13de-eeuwe gotische ziekenzaal van het voormalig abdijziekenhuis en heeft een magistraal eikenhouten plafond. DRDH Architects ontwikkelde het ontwerp van de vernieuwde concertzaal en maakte hiervoor gebruik van de specifieke kwaliteiten van de bestaande ruimte. Bovendien versterken de karakteristieke elementen van hedendaagse concertzalen zoals zijgalerijen en koorbanken.

Bij de renovatie een akoestisch instrument in de historische ruimte toegevoegd. De zaal werd structureel verlaagd waardoor het akoestisch volume toeneemt. Zowel het podium als het publieksgedeelte is volledig toegankelijk. Dit creëert een intieme sfeer, de muziek en geschiedenis omarmt het publiek.

 

Paterskerk versus de Hoeve De Baere

Provincie Oost-Vlaanderen zocht voor zijn Erfgoedprijs 2022 een voorbeeldige herbestemming van onroerend erfgoed. Ook de andere twee kandidaten hadden veel sterke elementen in hun dossier.

De Paterskerk in Sint-Niklaas kreeg een herbestemming tot een ontmoetingsruimte met drie polyvalente zalen. BEEL Architecten stelde samen met de buurt een plan op waarbij het publieke karakter van het gebouw werd behouden. Ze voegde een nieuwe ‘box’ toe in de kerk om het bestaande volume te verdelen in drie autonome ruimtes. De ingang van de kerk bevindt zich aan de kant van de kloostertuin zodat ook die betrokken wordt.

De eigenaar van hoeve De Baere in Maldegem redde zijn erfgoed door er een nieuwe functie aan te geven. De woning transformeerde tot een B&B, het wagenhuis tot een ontvangstruime en de schuur tot een feestzaal met een bar. Callebaut Architecten behield zoveel mogelijk van het originele interieur en exterieur. Ze voegde er een discreet en functioneel nieuw volume toe dat de losse onderdelen van de hoeve verbindt en een binnenplein creëert. De meest noodzakelijke ingrepen in functie van gebruik en comfort werden uitgevoerd zonder afbreuk te doen aan de vroegere materiële wooncultuur.

Bron: Provincie Oost-Vlaanderen

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage