Gloednieuwe BMW-concessie blinkt uit met bijzondere glas-aluminiumgevel

In het eerste weekend van april opende autodealer Jorssen zijn gloednieuwe BMW-concessie in Merksem. Het complex draagt overduidelijk de BMW-signatuur: een verfijnde witte gevelbekleding, royale glaspartijen en een ruime showroom waar het fraaie design van de wagens volledig tot zijn recht komt. Met dank aan een ingenieuze draagstructuur, die voornamelijk uit staal bestaat.

Jorssen is een begrip in de automobielsector. Jan Adriaenssens nam de BMW-concessie in Aartselaar over in 1992 en bouwde ze uit tot een autopaleis van 4,5 hectare. Intussen maakt BMW Jorssen deel uit van de AMB Holding. Deze moedervennootschap groepeert in totaal tien autodealers en is alles samengeteld goed voor meer dan 2 % van de Belgische autoverkoop.

 

Combinatie van beton en staal

Behalve in Aartselaar heeft BMW Jorssen ook een concessie in Schoten. Deze laatste is onlangs verhuisd naar een site langs de Bredabaan en de E19 in Merksem, waar een volledig nieuw garagecomplex met showroom werd opgetrokken. Een kolfje naar de hand van ASK Romein, dat aangeprezen werd door architectenbureau Architeam. “We hebben in het verleden al heel wat projecten met Architeam gerealiseerd, en dat is altijd positief verlopen”, vertelt Gunther Vranken, projectleider bij ASK Romein. “In mei 2017 zijn we gestart met sloop van de bestaande gebouwen op de site – de BMW-concessie kwam in de plaats van een Land Rover-vestiging en een Midas-garage. Nadien hebben we de parkeerkelder uitgegraven en gerealiseerd met behulp van betonnen kolommen. De vloerplaat tussen de parkeerkelder en het gelijkvloers bestaat uit stalen SFB-liggers met voorgespannen welfsels. Vanaf het gelijkvloers is het complex volledig opgebouwd uit staal. Zowel de vloerplaat van de eerste verdieping als het dak worden gedragen door ranke kolommen, waardoor de showroom een uitermate open vloerplan heeft.”

 

“De voornaamste constructieve uitdaging bestond erin dat de horizontale gevelvlakken zo slank mogelijk moesten blijven, ondanks de forse overkragingen van de luifels”

 

Elegante uitstraling

De bouw van garages met showrooms is een van de voornaamste specialismen van ASK Romein. Met de BMW-concessie in Merksem mag de firma opnieuw een knappe realisatie toevoegen aan haar palmares. “De voornaamste constructieve uitdaging in dit project was dat de horizontale gevelvlakken – bekleed met witte aluminiumcassettes van ALUCOBOND – zo slank mogelijk moesten blijven met het oog op een strakke en elegante uitstraling, terwijl de luifels in het verlengde van de eerste verdieping en het dak maar liefst 4 meter overkragen. Behalve S235-staal hebben we ook S355-staal gebruikt om dit mogelijk te maken”, aldus Gunther Vranken. “Voorts vergde ook de integratie van het embleem van BMW Jorssen in het gevelbeeld het nodige rekenwerk. In totaal hadden we 295 ton staal nodig om de nieuwe concessie te realiseren. De primaire structuur is brandwerend geschilderd en de luifelstructuur gegalvaniseerd. De trap in de toonzaal is een paradepaardje. De trap is 1,9 meter breed, volledig betegeld en uitgerust met een glazen leuning. Aangezien de constructie heel wat gewicht moet kunnen dragen, is ze opgebouwd uit een zware staalstructuur, waarbij de tredes en tegentredes uit vlakke staalplaten bestaan.”

Bron: Bouwen aan Vlaanderen

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners

GAimage