Hasselt bouwt voor de student

Het startschot voor de bouw van de eerste toren aan de studentencampus Elfde Linie in Hasselt is een feit. Het project dat wordt gerealiseerd door onder mee Polo Architects en projectontwikkelaar Kolmont  past binnen een breder masterplan dat ook de herinrichting van het Kapermolenpark en de vernieuwing van het stedelijk zwembad voorziet. In september 2016 wordt de eerste toren opgeleverd.

Met een symbolische eerste spadesteek, in aanwezigheid van burgemeester Hilde Claes, schepen Tom Vandeput en de vertegenwoordigers van de drie onderwijsinstellingen (PXL, UHasselt en UC Leuven-Limburg), werd het startschot gegeven voor de bouw van de eerste studententoren aan de Elfde Liniestraat in Hasselt. Dit moment is meteen ook de inleiding voor de verdere ontwikkeling van een moderne studentencampus op de site naast Hogeschool PXL.

 

‘Kapermolenwerf’

Een doorwaadbaar gelijkvloers niveau met daarbovenop zes verdiepingen, 74 studentenkamers van minimum 18 m² netto woonoppervlakte met eigen toilet en douche, een ruime fietsenstalling, techniekenlokalen, een overdekte gemeenschappelijke ruimte, een conciërgewoning en een 3-tal gemeenschappelijke keukens. Dat is wat de eerste van in totaal vier studententorens aan de Elfde Liniestraat in Hasselt oplevert.

De studentenbuilding zal bovendien een minimale voetafdruk nalaten in het Kapermolenpark. In september 2016 wordt de eerste studententoren opgeleverd. Twee jaar later, in september 2018, zou toren twee volledig klaar moeten zijn. De ontwikkeling van de studentencampus kadert binnen het masterplan Palmbout en het goedgekeurde concept van de publiek-private samenwerkingsopdracht ‘Het nieuw stedelijk zwembad binnen een ruimere gebiedsontwikkeling’. De opdracht werd in de tweede helft van 2013 gegund aan het consortium ‘Samenwerkingsverband Hasselt’, bestaande uit Artabel, POLO Architects, Grontmij, Kolmont Woonprojecten, Vanhout, ACH Bouw & ACH Construct, Lotec en Cegelec.

 

Hasselt, hoofdstad van de student

Hasselt is een echte onderwijsstad met onderwijsinstellingen op alle niveaus. Voor het hoger onderwijs, met de UC Leuven-Limburg (voorheen KHLim), UHasselt en Hogeschool PXL, komt 92 % - goed voor 9507 studenten - van buiten de stad. Verdeeld over de campussen Hasselt en Diepenbeek, studeren in totaal 17 500 studenten aan deze drie hogeronderwijsinstellingen. Hasselt telt momenteel 83 residenties, goed voor 942 kamers. In Diepenbeek bevinden zich 1828 kamers verspreid over 108 residenties.

“Met dit project tonen we dat de stad Hasselt meer dan klaar is om zich nog nadrukkelijker te profileren als universiteits- en studentenstad”, zegt burgemeester Hilde Claes. “Dat private partners deze investering doen, bewijst dat ook zij hierin geloven. Samen gaan we voor hetzelfde doel: Hasselt aantrekkelijker maken voor studenten, en dit met het gekende accent op kwaliteit.” De Hasseltse projectontwikkelaar Kolmont Woonprojecten ontwikkelt deze eerste studententoren om de aanhoudende groei van de studentenaantallen op deze campus en de komst van de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen van UHasselt naar Hasselt (academiejaar 2017-2018) op te vangen. Hogeschool PXL huisvest op haar campus op dit moment ruim 5700 studenten en ontvangt in haar congresscentrum, dat als ontmoetingsplaats fungeert voor bedrijven en studenten, jaarlijks meer dan 100 000 bezoekers.

 

 American style

Mede door de verhuis van de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen, inclusief de nieuwe opleiding Handelswetenschappen (opstart in academiejaar 2015-2016) en de groei en verdere uitbouw van de faculteit Rechten zullen er op termijn een 2000-tal nieuwe studenten in de stad verblijven. Verwacht wordt dat ongeveer één vijfde van deze doelgroep een kot zal zoeken in de stad. Het aanbod van studentenkamers in de vier studententorens zal in functie van de marktabsorptie gefaseerd op de markt geïntroduceerd worden.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Tom Vandeput: "Wij kiezen als stadsbestuur voor de ontwikkeling van een echte studentencampus naar Amerikaans model. Hiermee zal er een studentenstad gebouwd worden in de stad, waar de studenten en jonge bewoners alles op wandelafstand kunnen vinden: leslokalen, stedelijk zwembad, horeca aan het Kolonel Dusartplein, evenementen aan de Grenslandhallen, film aan Kinepolis ..."

 

Torens troef

De stad Hasselt kijkt voor de uitbouw van de studentenhuisvesting verder. Studenten zijn ook potentiële inwoners van Hasselt. Naast de bouw van studententorens wordt daarom ook gedacht aan het aanbieden van starterswoningen. Daarbij wordt voornamelijk de focus gelegd op de mensen die op de campus blijven plakken na hun studies. Voor deze invulling moet eerst nog het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Kapertoren, dat kortelings in openbaar onderzoek gaat, worden afgewacht. De Kapertoren zal fungeren als woontoren die zich als baken en oriëntatiepunt zal profileren binnen de stad. De locatie waar de toren zal gerealiseerd worden, is strategisch gelegen aan de toegang tot de campus Elfde Linie en op zichtafstand van het Kolonel Dusartplein en de binnenstad.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage