Het state-of-the-art kantoor van Rockfon: zien, voelen, beleven en leren

Oudere gebouwen kunnen om verschillende redenen een uitdaging vormen, zowel voor bewoners als voor het milieu. Het kantoor van Rockfon in Wijnegem was hierop geen uitzondering. Het sterk verouderde pand uit 1966 vervulde zijn functie niet meer. Bovendien lag het energieverbruik te hoog waardoor Rockfon besloot om het pand ingrijpend te renoveren in plaats van het te slopen en nieuw te bouwen. In het geheel gerenoveerde kantoor kunnen bezoekers de nieuwste oplossingen en designproducten van de ROCKWOOL Group zien, voelen en beleven

Sinds 1966 bieden het kantoor en de fabriek in Wijnegem onderdak aan 180 medewerkers. Voor de start van het project besliste het bedrijf om het oude kantoor te renoveren zodat er een optimaal resultaat gecreëerd werd op het vlak van duurzaamheid, design, brandveiligheid en akoestiek. Tijdens de grondige renovatie werd zowel het interieur als het exterieur van het gebouw, met behulp van de oplossingen van de ROCKWOOL Group, aangepakt.

Zien, voelen, beleven en leren

De eerste verdieping is volledig ingericht als kantoorverdieping. De begane grond biedt ruimte aan een receptie, meerdere vergaderzalen en het bedrijfsrestaurant. De blikvanger van het gebouw? De showroom, waar de akoestische plafond- en wandoplossingen van Rockfon op afspraak en in verschillende kleuren, texturen en vormen te zien, voelen en beleven zijn. Ook de nieuwste producten uit de designcollectie zijn hier van dichtbij te ervaren. Tot slot bevindt er zich ook nog een trainingscentrum, waar internationale plafondplaatsers getraind worden in de juiste montage van de Rockfon-producten.

E-peil 38

Naast de productieafdeling van Rockfon biedt het gebouw onderdak aan de verkoopafdelingen van ROCKWOOL bouwisolatie en HVAC, Rockpanel en Rockfon.
“Om een fijne en duurzame werkomgeving voor al deze afdelingen en medewerkers te borgen, is het complete gebouw gestript en volgens de huidige normen opnieuw opgebouwd. De daken van de site zijn volledig bedekt met zonnepanelen. Hierdoor wordt de helft van de energie die wij bij Rockfon verbruiken voortaan duurzaam opgewerkt”, vertelt Carlo Vanschoenwinkel, Director Grid Operations bij Rockfon. “Daarnaast integreerden we ook diverse rotswoltoepassingen in het dak en de muren. Hierdoor besparen we maar liefst 561.728 kWh op het primair energieverbruik van onze kantoren. Door deze inspanningen te leveren, behaalden we een E-peil van 38, terwijl je bij een renovatie van dit type gebouw 81 moet halen. We doen het dus een pak beter.”

Interieur en exterieur als één geheel

De rotswoltoepassingen hebben zowel betrekking op het exterieur als het interieur van de kantoren. Op het parkeerterrein gebruikte de aannemer Rockflow om regenwater op te vangen, vast te houden en vertraagd te infiltreren in de grond of het riool. Deze techniek voorkomt wateroverlast boven de grond en draagt ondergronds bij aan het herstel van de natuurlijke waterbalans.

De gevel van het kantoorgebouw werd afgewerkt met rotswoloplossingen van Rockpanel. De metalen uitstraling harmoniseert perfect met de naastgelegen Chicago Metallic fabriek, waar onder andere de ophangsystemen van de Rockfon plafonds geproduceerd worden. Om het beste binnencomfort te bereiken, werden diverse akoestische plafond- en wandoplossingen van Rockfon toegepast. De kantoorruimtes van het complex hangen vol met designoplossingen. 768 m2 Rockfon Blanka® plafondpanelen en meer dan 100 Rockfon® Eclipse eilanden en Rockfon® Canva panelen hangen aan de plafonds en wanden.

State-of-the-art werkplek

“Samen met onze professionele partners zijn wij erin geslaagd om een keur aan ROCKWOOL producten te integreren in een state-of-the-art werkplek voor al onze medewerkers. Daarmee hebben we niet alleen onze ecologische voetafdruk verbeterd, maar worden ook creativiteit, teamwork en efficiëntie nog beter gefaciliteerd en gestimuleerd. Hoewel in de nieuwe situatie een volledige verdieping is verwijderd, lijkt het gebouw nu groter. Ruimtes worden namelijk veel beter benut”, benadrukt Mostafa Alkhamrichi, Operations & Development Director Rockfon Europa & Asia.

Niet alleen Alkhamrichi en Vanschoenwinkel, maar ook de medewerkers zijn enorm enthousiast over het resultaat. “Dat zij nu ook zelf mogen werken in een duurzame en inspirerende omgeving, heeft een enorm positieve invloed op hun besef en beleving. Immers kunnen zij de krachten en effecten van een goed binnenklimaat nu ook zélf ervaren. Reacties zoals ‘Dit is echt wie wij zijn’ en ‘Nu werk ik weer liever op kantoor dan thuis’ zijn voor mij hét bewijs dat we een werkplek gecreëerd hebben die aantrekkelijk is voor bestaande én toekomstige medewerkers”, aldus Alkhamrichi.

Bron: Rockfon
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners