Houten gevelbekleding als meerwaarde voor de architectuur van een schoolgebouw

Scholen vinden een moderne omgeving die rust en harmonie uitstraalt erg belangrijk. Dat was dan ook een van de uitgangspunten voor de gevelafwerking van de uitbreiding van scholengemeenschap Spes Nostra in Kuurne, België. De gloednieuwe Spesvilla werd afgewerkt met Woodface® in ThermoWood®, een esthetisch open gevelsysteem met de voordelen van een gesloten systeem.

Aanvankelijk had Arteum Architects & Sweco Belgium het idee voorgesteld om de gevel van de nieuwe Spesvilla uit te voeren in een open lattenwerk, begint Rainbow Bral van Outdoor Wood Concepts®. "Door toedoen van de brandreactie-eisen zou de uitbreiding met een open gevelsysteem niet voldoen aan de eisen voor een schoolgebouw."

"Met ons gevelbekledingsconcept Woodface® werd het juiste alternatief gevonden. Het biedt de voordelen van een gesloten systeem en de uitstraling van een open lattenwerk. Bovendien maakt de keuze voor ThermoWood® de uitbreiding tot een heel toegankelijk en rustgevend gebouw dat mooi opgaat in de parkachtige tuin."

 

Personaliseren

Woodface® is een innovatief, massief houten verticaal gevelconcept dat toelaat om een volledig gepersonaliseerde gevel te creëren. "De massief houten latten worden gecombineerd met een custom made aluminium profiel waardoor er meer context, inhoud en betekenis ontstaat," zo legt Rainbow uit.

"De gevelbekleding is uitgevoerd met latten in drie verschillende breedtes 55, 75 en 130 millimeter, waarbij elke meter één profiel ook nog eens verder naar buiten steekt om een bepaalde dieptewerking te creëren. Daarvoor zorgt ook de donkere kleur van de aluminium profielen, die een schaduwvoeg nabootsen en op die manier het beeld van een open lattenwerk wekken. Het hele gevelconcept is een gesloten systeem en voldoet aan brandklasse D-s2,d0. Dat is zelfs nog hoger dan hier in Kuurne werd gevraagd."

Woodface® wordt volgens Rainbow heel eenvoudig bevestigd en blindelings vernageld op een dubbel achterliggend lattenwerk of op het VentiWood®-systeem. "Ook het ontwerpen van een Woodface®-gevel gaat heel eenvoudig via onze online tool. Tevens hebben we alle mogelijke details (meer dan 200) volledig op tekening uitgewerkt en stellen we aan de ontwerper / plaatser beschikbaar. Dat heeft ook voor de Spesvilla goed uitgepakt. De 263 m2 aan ThermoWood® is snel en foutloos geplaatst."

Deel dit artikel:

Onze partners