Hunter Douglas introduceert wand- en plafondsystemen met sublieme akoestische prestaties

Als antwoord op de groeiende vraag van architecten naar geluiddempende plafondoplossingen, lanceert Hunter Douglas een innovatief assortiment houten wand- en plafondsystemen met nano-perforatie. De panelen hebben door het natuurlijk design van het houtfineer een grote esthetische meerwaarde en bieden oneindige afwerkmogelijkheden. 

Daarnaast zijn ze duurzaam, brandveilig en eenvoudig te installeren en te onderhouden. De nano-perforatie gebeurt volgens de vernieuwende stanstechniek, die afwijkt van de gangbare priktechnieken. Hierdoor worden de akoestische prestaties van de systemen fors verbeterd. 

 

Verbeterde akoestische prestaties

Bij de hedendaagse architecturale trends, waar veel gewerkt wordt met beton, open ruimtes en grote glaspartijen, moeten de akoestische prestaties in de ruimte het vaak bekopen. De nieuwe plafond- en wandpanelen in houtfineer garanderen dankzij de nano-perforatie een perfecte demping van het geluid, zonder daarbij afbreuk te doen aan het creatieve ontwerp van de architect. 

Het grote verschil tussen normale cirkel- of sleufperforaties en nano-perforaties zit in de grootte van de gaatjes. Cirkel- of sleufperforaties zijn klein (5 tot 10 mm), maar blijven van een verdere afstand zichtbaar voor het blote oog. De nano-perforaties hebben een zodanig minuscule diameter (Ø 0,5 mm), dat ze zelfs van dichtbij bijna onzichtbaar zijn, wat esthetisch een enorm voordeel biedt.

 

Vernieuwende stanstechniek

De akoestische panelen met nano-perforatie bestaan uit een samenstelling van brandvertragend MDF (16 mm), een zwart akoestisch vlies en een toplaag van houtfineer (0,5 mm) aan weerszijden. In de toplaag worden microscopische perforaties gestanst met een diameter van 0,5 mm. 

Het MDF krijgt grotere perforaties (Ø 10 mm). De microscopische perforaties worden in de toplaag aangebracht door middel van een vernieuwende stanstechniek: “Doorgaans wordt geperforeerd door met naalden te prikken, maar dan wordt het hout enkel opzij geduwd en plooit het daarna weer terug. Dat gaat ten koste van de akoestiek.” 

“Door te stansen duw je het hout er helemaal uit. De perforaties zijn daardoor van een veel betere kwaliteit”, aldus Chris Wielenga, business manager Wood bij Hunter Douglas. De nano-geperforeerde toplaag verbergt de onderliggende MDF-plaat met grotere gaten, die op hun beurt het geluidsabsorberende vermogen vergoten.

 

Grote ontwerpvrijheid

In het nieuwe assortiment wand- en plafondsystemen heeft de architect keuze uit meer dan 40 houtfineersoorten die hij zelf kan selecteren. “Dat is uniek vergeleken met concurrenten. Bovendien kopen wij zelf fineerboeken in en bundelen die tot grote vellen, waardoor de architecten de kwaliteit en uitstraling mee kunnen bepalen,” aldus Chris Wielenga, business manager Wood bij Hunter Douglas.

“De meeste aanbieders kopen vooraf gefineerde panelen aan, waardoor die mogelijkheid ontbreekt”. Voor de afwerking is er naast standaard UV-lak een aanbod van verschillende glansgraden en pigmentlak (zoals bijvoorbeeld white wash). 

Ook de zichtbaarheid van de voegen is volledig zelf te bepalen: verdekt, semi-verdekt of open. De wand- en plafondpanelen zijn in verschillende standaardafmetingen beschikbaar, maar op aanvraag ook op maat te verkrijgen.

 

Brandveilig en duurzaam 

Naast de oneindige afwerkmogelijkheden, zijn de nano-geperforeerde panelen brandveilig (B-s2, d0 volgens EN 13501-1) en ook zeer duurzaam. Bij het maken van het houtfineer wordt er erg spaarzaam omgesprongen met het beste deel van de boomstam. 

Als de kwaliteit van de panelen niet meer optimaal is, meestal op het einde van de levensduur van een gebouw, zijn ze makkelijk te recycleren en kunnen ze dienen als grondstof voor nieuwe panelen.  

Deel dit artikel:
Onze partners