Internationale Awards

Pritzker Prize: Shigeru Ban
RIBA Stirling Prize: Haword Tompkins - Everyman Theatre
Europese RIBA-Award: Library and Learning Centre in Wenen
Leaf Awards: Ateliers Jean Nouvel en PTW Architects
Holcim Awards Europa: Francisco Leiva en Marco Scarpinato
Designs of the Year : Zaha Hadid
Wienerberger Brick Award: Bangkok Project Studio
ARC Awards: Bastiaan Jongerius Architecten

Vraagt u zich af hoe u uw goedgevulde prijzenkast nog kunt aanvullen? In het jaaroverzicht van internationale architectuurprijzen vindt u er zeker wel eentje dat nog op de schouw ontbreekt. De onderstaande architecten moeten zich daar alvast geen zorgen meer over maken.

Pritzker Prize: Shigeru Ban

De Japanse architect Shigeru Ban nam de felbegeerde Pritzker Prize mee naar huis. Hij is de zevende Japanner die de prijs wegkaapt voor de neuzen van verschillende internationaal erkende architecten. Landgenoot Toyo Ito won de prijs vorig jaar. Het is dus de tweede keer op rij dat een Japans architect met de eer gaat lopen en de vierde keer in vijf jaar dat de prijs een Aziatische laureaat heeft.

 

RIBA Stirling Prize: Haword Tompkins - Everyman Theatre

De Stirling Prize, die beschouwd wordt als de meest prestigieuze award voor architectuur in Engeland en ook op wereldschaal tot de meest prestigieuze awards voor een individueel gebouw hoort, wordt jaarlijks uitgereikt aan “het gebouw dat de grootste bijdrage heeft geleverd aan de evolutie van de architectuur dat jaar”. De jury vond dat "Tompkins het perfecte evenwicht tussen continuïteit en verandering had gevonden” en noemde het plan “een revolutionair voorbeeld van een gewaagd, dapper en erg duurzaam groot openbaar gebouw in een historisch stadscentrum”.

 

Europese RIBA-Award: Library and Learning Centre in Wenen

Het ‘Library and Learning Centre (LLC)’, het centrale gebouw van de Weense Universiteit voor Economics en Business (WU Wien) won de Europese award van het Royal Institute of British Architects (RIBA).

 

Leaf Awards: Ateliers Jean Nouvel en PTW Architects

De winnaars van de LEAF Awards 2014 werden aangekondigd. Sinds de oprichting in 2001 reikt LEAF (Leading European Architects Forum) jaarlijks prijzen uit aan uitmuntende architectuurprojecten in de hele wereld. Alle winnende projecten “zetten de standaard voor de internationale gemeenschap van architecteuur en ontwerp”. De awards worden uitgereikt in 14 categorieën, maar de globale winnaar waren Ateliers Jean Nouvel en PTW Architects met hun gebouw 'One Central Park' in Sydney. (foto: Archdaily)

 

Holcim Awards Europa: Francisco Leiva en Marco Scarpinato

De Europese kaper van de gouden medaille van de regionale Holcim Awards komt uit het zuiden van Italië. In een kustlandschap dat de laatste decennia zwaar heeft geleden onder industrie ontwierpen de winnaars een nieuw ecosysteem. Ook Belgische architecten vielen in de prijzen.

 

Designs of the Year: Zaha Hadid

De Design of de Year-prijs ging dit jaar naar het Heydar Aliyev Center in Azerbeidzjan, een ontwerp van Zaha Hadid Architects. De prijs viel vooral op door de commotie nadien, omdat een aantal opiniemakers de erbarmelijke omstandigheden van de arbeiders aanklaagden.

 

Wienerberger Brick Award: Bangkok Project Studio

Op 8 mei 2014 reikte baksteenproducent Wienerberger in het Architekturzentrum in Wenen zijn jaarlijkse Brick Awards uit. Het Thaise Kantana Film and Animation Institute door Bangkok Project Studio ging dit jaar met de hoofdprijs aan de haal. Het Belgische Studio 51N4E won in de categorie 'Verbouwing'.
Het Thaise project onderscheidt zich van de andere deelnemers door het gebruik van meer dan 600 000 handgemaakte bakstenen, afkomstig uit het laatste dorp in Thailand dat zulke stenen produceert. Bovendien draagt het project een bijzondere sociale betekenis doordat men beroep heeft gedaan op werklozen om de bouwwerken uit te voeren.

 

MIPIM Awards: Fojab Arkitekter en Snøhetta

Zoals de traditie het wil werden de MIPIM Awards voor de beste projectontwikkelingen in verschillende categorieën bekend gemaakt. In 2012 won Ateliers Jean Nouvel en MDW Architecture de award voor Best Futura Project met het Hôtel de Police in Charleroi. Die prijs gaat dit jaar naar 'Max IV' in Lund, van  Fojab arkitekter en Snøhetta voor hun ultramoderne chrotronradiatiefaciliteit in Zweden, die deel uitmaakt van de Universiteit van Lund. Het cirkelvormige gebouw heeft een golvend landschap gecreëerd, waardoor trillingen van de lokale autosnelweg geminimaliseerd worden. Het gebouw moet klaar zijn tegen 2016.

 

ARC Awards: Bastiaan Jongerius Architecten

Volgens de jury, bestaande uit Jacob van Rijs (voorzitter), Ronald HuikeshovenDuzan Doepel,Ditmar Henkel en Harm Tilman (secretaris en hoofdredacteur de Architect), is het winnende project van Bastiaan Jongerius Architecten voor CONO Kaasmakers "de Kaasmakerij op een sterke manier ingepast in het cultuurlandschap van de Beemster. Duurzaamheid is leidend in de bedrijfsprocessen van de kaasmakerij en het gebouw is hierop geheel afgestemd." De jury rept in dit verband van een 'kaastempel' en zegt "dat er op dit moment geen beter bedrijfsgebouw te vinden is dan dit majestueuze complex."

Ook in andere categorieën waren er prijzen te verdelen, dit is het overzicht:

ARC14 Architectuur: Bastiaan Jongerius Architecten met CONO Kaasmakers in Westbeemster 
ARC14 Interieur: architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser en Merk X met het interieur van de ROZET in Arnhem 
ARC14 Stoelontwerp: Add-it officechair door Stof en Steen

De ROZET viel trouwens niet alleen hier in de prijzen. Het kreeg ook de prijs voor het beste gebouw van Nederland.

 

Deel dit artikel:
Onze partners