Jaarthema Mijn Huis Mijn Architect: Creatief met ruimte - Op het ritme van het leven

De Orde van Architecten-Vlaamse Raad koos als nieuw jaarthema van Mijn Huis, Mijn Architect voor Creatief met ruimte – Op het ritme van het leven.

Steeds vaker rijzen vragen over waar opdrachtgevers willen wonen. De keuzes zijn divers: stad of platteland, traditionele verkaveling of woonerf, nieuwbouw of renovatie, vrijstaand of groepswonen, gedeelde ruimtes of alles individueel? Bij al deze vragen kan de architect optreden als raadgever. Daarnaast winnen dynamische woonoplossingen steeds meer aan populariteit. Meegroeiwoningen, co-housing of kangoeroewoningen, er bestaan verschillende nieuwe vormen om tegemoet te komen aan de vraag naar woonoplossingen.

De manier waarop we wonen moet anders. Kunnen we nog in hetzelfde huis wonen van jong koppel tot gepensioneerde, en misschien zelfs hulpbehoevende? Ook de verschillende demografische veranderingen, de ellenlange files, de schaarse goederen en beschikbare gronden en het overheidsbeleid dat meer inzet op verdichting spelen mee. Het is de taak van de architecten om deze verschillende tendensen de combineren in woonoplossingen. De openhuizendag Mijn Huis, Mijn Architect, draait dan ook rond het centrale thema Creatief met ruimte- Op het ritme van het leven. Met het jaarthema legt de Orde van Architecten – Vlaamse Raad duidelijk de focus op deze verschillende evoluties. Zij stellen dat wonen te belangrijk is om te blijven denken in vastgeroeste clichés.

Mijn Huis, Mijn Architect vindt plaats op zaterdag 24 en zondag 25 september. In 2015 bezochten bijna 27.000 belangstellende de 170 projecten in Vlaanderen.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage