Joachim De Vos (Living Tomorrow): 'Circulair bouwen zal op termijn de kostprijs doen dalen'

Om circulair bouwen helemaal te laten doorbreken, is het van cruciaal belang dat ook opdrachtgevers en investeerders er bewust voor kiezen om het principe in hun bouwprojecten te introduceren. “De kostprijs vormt hierbij vandaag nog een belangrijke drempel, terwijl circulair bouwen op termijn de kostprijs net zal doen dalen”, meent Joachim De Vos, CEO van Living Tomorrow en gastheer van het interactief webinar dat Schüco en Redactiebureau Palindroom op 19 oktober organiseren rond circulair bouwen en de rol van de investeerder daarin. Het webinar wordt uitgezonden vanuit de gebouwen van Living Tomorrow in Vilvoorde. Het is gratis te volgen. Inschrijven kan via deze link

De schaarste en hoge kostprijs van grondstoffen zijn voor Joachim De Vos de voornaamste redenen om meer in te zetten op circulair bouwen. “Door materialen langer te laten leven, zal de kostprijs dalen”, stelt hij. En dat is voor een investeerder uiteraard een goede zaak.Opdrachtgevers/investeerders staan voor uitdagingen om het bedrijf gezond te laten zijn, door vaste kosten of eenmalige dure kosten uit te schakelen. Voor de goede werking van het bedrijf is een fysiek kantoor vaak nog steeds noodzakelijk, maar tegelijkertijd is ook de verandering van het imago van een bedrijf belangrijk en dient dit mee te evolueren met de markt. Als investeerders hiervoor telkens andere gebouwen zouden moeten maken, zou deze kost te hoog opwegen tegenover de outcome. We zouden hier bijvoorbeeld wel bakstenen kunnen weghalen en op een andere plaats gebruiken of omruilen tegen nieuwe, waardoor het imago of het uitzicht van het gebouw wel wijzigt, maar de kost daalt.”


Van denken tot doen

Precies dat aspect van hergebruik is Living Tomorrow aan het onderzoeken samen met baksteenfabrikant Vandersanden. “Vandersanden onderzoekt samen met onder meer Living Tomorrow de ontwikkeling van een gecarbonateerde gevelsteen”, vertelt Joachim De Vos. “Deze gevelsteen bestaat voornamelijk uit gerecycleerde afvalproducten Bovendien vergt het productieproces zelf maar een geringe hoeveelheid energie die volledig uit groene elektriciteit kan bestaan. En bovenal: een gedeelte van de massa van het eindproduct bestaat uit CO2 dat uit rookgassen van andere processen wordt gefilterd om voor de eeuwigheid vast te leggen om zo bij te dragen aan de vermindering van broeikasgassen in de atmosfeer. Ook kunnen de bouwblokken droog gestapeld en verankerd worden een zodanige manier dat ze nadien ook terug afgestapeld kunnen worden zonder schade. Hierdoor is het bouwsysteem volledig circulair."

Dergelijke experimenten zijn volgens Joachim De Vos broodnodig om circulair bouwen te laten doorbreken in de sector: “Er wordt heel veel over gesproken, maar circulair bouwen staat vandaag nog in zijn kinderschoenen. De minset is nog niet volledig doorgedrongen in de bouwsector. Tussen praten en doen is nog een te groot verschil. Doordat de toepassingen nog zeer beperkt zijn, is de instapkost ook nog veel te hoog om het te gaan toepassen. Door meer gebruik en toepassing, zou dat wel eens verlaging van de prijs kunnen betekenen.” Voor Joachim De Vos kunnen regelgeving en misschien zelfs overheidssteun de evolutie een duwtje in de rug geven.  


Interactief webinar

Wie meer wilt weten over de visie van Joachim De Vos hoeft niet te treuren. Hij is op 19 oktober een van de sprekers die aanschuift tijdens het interactief webinar dat Schüco en Redactiebureau Palindroom organiseren in de gebouwen van Living Tomorrow in Vilvoorde. Het webinar handelt over circulair bouwen met focus op de rol van de investeerder. Onder meer volgende vragen zullen de revue passeren: wat betekent circulair bouwen voor een opdrachtgever of investeerder? Welke invloed heeft de transitie ernaartoe op keuzes die de investeerder maakt bij het opstarten en ontwikkelen van een project? Welke zijn de financiële en juridische valkuilen?

De andere specialisten die naast De Vos plaatsnemen aan tafel om over die vragen te debatten, zijn Jan Moens (Bureau Bouwtechniek), Catherine Vangilbergen (Van Roey Vastgoed),Jonas Voorter (UHasselt), Geert Michels (Schüco), Sunita Vanheers (SuReal), Jonas Waerniers (Houben) en Roos Servaes (Vlaanderen Circulair). Moderator van dienst is Rik Neven (Redactiebureau Palindroom).

Het webinar volgen kan gratis, maar inschrijven is wel noodzakelijk. Dat kan via de link in de inleiding van dit artikel.

Bron: Joachim De Vos

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage