Jonge Genkenaar brengt superisolator uit de ruimtevaart naar de bouwsector

Sam Chartouni, een jonge Limburgse ondernemer, heeft een innovatieve technologie ontwikkeld om aerogel, een kostbare superisolator die toegepast wordt in de ruimtevaart, op een duurzame manier te gebruiken in de bouwsector. Met een financiering van 30 miljoen euro heeft hij plannen om zijn eerste fabriek in Genk te vestigen.

Aerogel, dat tweemaal zo efficiënt isoleert als het veelgebruikte pur, wordt momenteel voornamelijk toegepast in gespecialiseerde nichetoepassingen, zoals de isolatie van ruimtepakken voor astronauten en pijpleidingen in de olie- en gasindustrie. Sam Chartouni en CTO Steve De Pooter, beweren dat ze met hun bedrijf Aerobel een methode hebben ontwikkeld voor de grootschalige, duurzame productie van aerogel. Door silica te winnen uit plantaardig en glasafval in plaats van vervuilende oliederivaten, wordt het productieproces aanzienlijk goedkoper en milieuvriendelijker.

 

Fabriek in Genk

Met steun van partners zoals Fedrus International en Takkenkamp, is Chartouni van plan om zijn eerste fabriek te bouwen in Genk. Takkenkamp heeft zelfs al een optie genomen op de volledige productie van 845.000 vierkante meter aerogel voor de isolatie van 8.500 woningen. Als de fabriek binnen twee jaar operationeel is, wordt verwacht dat Aerobel een omzet van 30 miljoen euro zal behalen, met nog eens 70 miljoen euro aan contracten in het vooruitzicht.

 

Aerobinders

Hoewel de stap naar massaproductie riskant is vanwege de complexiteit van het productieproces, is Chartouni vastbesloten om zijn productiecapaciteit uit te breiden. Met de hulp van ervaren adviseurs en investeerders zoals Mark Vandecruys en Stijn Vermeulen, hoopt hij het potentieel van Aerobel volledig te benutten. Aerobel heeft al twee winstgevende producten op de markt gebracht, aerobinders genaamd, die worden gebruikt als bindmiddel voor vloer- en dakisolatie. Deze biobased producten zijn al verkrijgbaar in tien landen en genereren een omzet van 1,15 miljoen euro.

Bron: De Tijd
Deel dit artikel:

Onze partners