Juist gebruik van Multiplex op het dak

Het recente stormweer toonde nog maar eens aan dat het essentieel is een Multiplex van voldoende kwaliteit te gebruiken als dakafwerking. Dit om schade aan de dakrand, loskomen van de dakrand, schimmelvorming e.d. te vermijden. Specialist CPE geeft tekst en uitleg.

Regelmatig contacteert men het WTCB over schadegevallen met Multiplex in daktoepassingen. Deze problemen zijn vaak te wijten aan een afwijking van de prestaties van het plaatmateriaal ten opzichte van de gedeclareerde waarde van de fabrikant met betrekking tot de waterbestendigheid. Gebruik je Multiplex als spouwafdekking? Dan moet het plaatmateriaal minstens tot klimaatklasse 2 behoren. Deze klimaatklasse bepaalt de juiste houtsoort alsook de verlijmingsklasse en de te verwachten vochtbelasting.

 

Sealen van Multiplex

Multiplex mag in principe niet loskomen. Gebruik je een plaat die niet de juiste norm heeft en onbeschermd is, dan is de kans op délaminatie groot. Zeker op de zijkanten is het cruciaal om de randen te sealen/beschermen met een waterafstotende coating of acrylcoating. Dit zowel voor Multiplex als Betonplex. Zo voorkom je de kans op zwelling van het plaatmateriaal en dus ook het loskomen van de dakrand.

 

Hoe problemen voorkomen?

  • Ga je Multiplex voor dakrandafwerking aankopen? Vraag dan steeds aan jouw leverancier voor Multiplex van klimaatklasse 2.
  • Laat je het verzagen? Vraag dan ook naar een waterafstotende afwerking van de zaagsneden of behandel ze zelf met het geschikte product. Vergelijk dus niet enkel de prijs, maar ook of je platen aan de juiste specificaties voldoen.
Bron: CPE
Deel dit artikel:
Onze partners