K-Tower van Philippe Samyn in volle opbouw

Het woonproject K-toren in Kortrijk zit in volle ruwbouw. Op een prominente plaats aan de Leieboorden verrijst de residentiële toren, een ontwerp van Philippe Samyn. VK Architects & Engineers verzorgt de studie akoestiek.

De hoogstaande architecturale kwaliteit van de woontoren beantwoordt aan de locatie langs de heraangelegde Leieboorden, vlakbij de opvallende voetgangers- en fietsbrug van Ney & Partners-SUM Project. Het residentiële project met hoogwaardige wooneenheden wil op alle vlak het nodige comfort bieden. Zo ook wat betreft akoestiek, waarvoor VK Architects & Engineers de studies behartigt.

 

Flexibiliteit = troef

De experts akoestiek van VK focusten op een maximale akoestische prestatie, met een minimale kost en gewicht. De flexibiliteit van het architecturale ontwerp werd volledig gerespecteerd om de commercialisatie doorheen de levensloop van het gebouw optimaal te houden.

Daarom werd voor de vloerplaten gekozen voor robuuste oplossingen, om bijvoorbeeld ook lawaaierige ruimtes boven slaapkamers mogelijk te maken. Via simulaties werden alle mogelijke indelingen uitgerekend. Voor de afwerking van de vloer is bovendien aandacht besteed aan het akoestisch inwerken van de technische installaties (afvoeren en andere).

 

Onverstoord genieten van het uitzicht

Naast aandacht voor de opbouw van wanden en vloeren, werd in de hoogbouwcontext ook geconcentreerd op het akoestisch comfort van het terras en de achterliggende leefruimtes. De verspringende terrassen fungeren als een tweede schil, opgehangen aan de achterliggende draagstructuur. Dit optimaliseert de buitenervaring voor de bewoners, maar vereiste vanaf het begin een doorgedreven detaillering van de gevel. De zeer nauwe samenwerking tussen de bouwpartners verzekerde een vlotte afhandeling van dit architecturale concept. Verder werden akoestische maatregelen genomen voor de technische lokalen, die grenzen aan de terrassen van de bovenste penthouses. Low-noise toestellen en dempers zorgen voor een ongestoord uitzicht op de skyline van Kortrijk.

 

Brandpreventie

Ingenium heeft het ontwerp uitgewerkt van de technische installaties in het gebouw en staat ook in voor de opvolging van de uitvoering der werken. Met zijn hoogte wordt de K-Tower het hoogste gebouw in de stad. Dit impliceert de integratie van enkele specifieke installaties, gericht op preventie van brand en ontploffing. Zo is het gebouw uitgerust met een RWA-systeem voor de parking en een overdrukinstallatie voor de traphallen en evacuatiewegen. Bereikt E-peil : E70

De woontoren wordt in gebruik genomen begin 2018. Op dit moment is al 62% van de appartementen verkocht.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners