Kamerhoge, zware ramen licht en veilig bedienen

Voor het openen en vergrendelen van grote kamerhoge ramen biedt de innovatieve ramen-, deuren- en veiligheidsspecialist GEZE een eigen aandrijving: de F 1200+. De raamaandrijving is onder andere ook voor grote, zware draai-kiep- en kiep-ramen tot 3,50 meter hoog, 2,40 meter vleugelbreedte en 200 kilogram vleugelgewicht ontworpen: een sterke, maar zeer stille aandrijving kan de ramen in de gewenste kiep-positie brengen en het raam ontgrendelen, zodat een handmatige draaistand mogelijk is. De aandrijving kan via de GEZE IQ box KNX eenvoudig in geautomatiseerde besturingsconcepten geïntegreerd worden.

Kamerhoge ramen eenvoudig bedienen

Ramen gelijk met de vloer of ramen met grote glasoppervlakken zijn vooral in hoogwaardige hotel- en kantoorruimtes alsmede in openbare gebouwen inmiddels de standaard. Naast het esthetische aspect verbeteren grote ramen echter ook het welzijn in de ruimtes. Gebruikers waarderen het natuurlijke licht en de mogelijkheid van een natuurlijke ventilatie. GEZE presenteert met de F 1200+ een aandrijving, waarmee ook zeer grote en zware draai-kiep-ramen van aluminium heel eenvoudig automatisch of handmatig met een druk op de toets geopend kunnen worden. 

Het moderne en sobere design van de raamaandrijving zorgt bij architecten en planners voor een hoge vormgevingsvrijheid. Moderne gevels met grote ramen die gelijk zijn met de vloer, die voor frisse lucht zorgen en daarmee aan de energie-efficiëntie van het totale gebouw bijdragen, kunnen met de F 1200+ gerealiseerd worden. Voor het uitstekende productdesign van de F 1200+ is GEZE met de Iconic Award – „Best of Best“ onderscheiden. In de categorie „Product“ overtuigde de innovatieve raamaandrijving de jury van de Rat für Formgebung | German Design Council.

Maximaal comfort en veiligheid

De F 1200+ aandrijving is in combinatie met het F 1200 beslag voor draai-kiep-ramen tot 3,50 meter hoog en 2,40 meter vleugelbreedte alsmede een gewicht tot 200 kilogram per vleugel ontworpen. De aandrijving opent en sluit de vleugel in kiepstand voor een natuurlijke ventilatie en neemt tegelijkertijd de vergrendelingsfunctie over.

Door de handmatige draaifunctie kan het raam voor de stootventilatie volledig geopend worden. Ook in geval van onderhoud alsmede bij de reiniging van het raamglas is het handmatige openen in draaipositie een voordeel. Om de veiligheid van de gebruikers te garanderen, wordt via een mechanisch slot of een parametrisering op de aandrijving voorkomen dat ongeautoriseerde personen de vleugel in draaistand kunnen openen.

Voor geautomatiseerde natuurlijke ventilatieoplossingen

De F 1200+ aandrijving kan via de IQ box KNX gekoppeld worden. De ramen kunnen dankzij de KNX-compatibiliteit van de aandrijving intelligent in de hoger geclassificeerde gebouwautomatisering geïntegreerd en van verschillende ventilatiescenario’s voorzien worden. Tegelijkertijd maakt de F 1200+ het de gebruiker in de ruimte het direct aansturen van het raam mogelijk via een geïntegreerd bedieningspaneel direct op de aandrijving.

Bij de handmatige bediening wordt via een naderingssensor het bedieningspaneel geactiveerd. Het intuïtieve bedieningsconcept maakt het mogelijk dat ook gebruikers zonder instructies te hebben ontvangen, zoals bijvoorbeeld hotelgasten, daarmee veilig omgaan. Dankzij optische status- en veiligheidsmeldingen wordt via de geïntegreerde ledweergave een uitgebreide gebruikersveiligheid gegarandeerd. Optisch gezien zorgt het bedieningspaneel voor een moderne uitstraling in de ruimte en vervangt het de klassieke raamgreep.

Bron: GEZE
Deel dit artikel:
Onze partners