Kleurrijk zink zet verschillende volumes van woning in de verf

In Dikkelvenne, een Gaverse deelgemeente, verzochten de bouwhern om een logeerruimte die volledig los diende te staan van de leefruimte van de bewoners. Architect Jos Vanderperren ging deze uitdaging aan door een woning met twee afzonderlijke volumes te creëren. Het gebruik van VMZinc Staande Naad in contrasterende kleuren maakt de visuele scheiding compleet.

In Dikkelvenne, een Gaverse deelgemeente, verzochten de bouwheren bij de bouw rekening te houden met een aparte ruimte voor vrienden en familie om te slapen, een ruimte die volledig los diende te staan van de leefruimte van de bewoners. Architect Jos Vanderperren ging deze uitdaging aan door een woning met twee afzonderlijke volumes te creëren. Het op-zichzelf-staan van deze volumes onderstreepte Vanderperren op twee manieren: enerzijds door dak en gevel van beide volumes in één en hetzelfde materiaal, zink, op te trekken, anderzijds door als plaatsingstechniek VMZinc Staande Naad te hanteren. Zo creëerde hij een doorlopend verticaal lijnenspel in zink dat elk van beide woningdelen als het ware omhult en scheidt van elkaar. Die scheiding zette Vanderperren nog eens extra in de verf door het gebruik van verschillende kleuren. Het slaapvolume is in een zinken jasje van PIGMENTO-blauw gestoken, terwijl de leefruimtes met ANTHRA-ZINC werden bekleed.




Twee volumes: dag en nacht verschil

De leefruimte kreeg het grootste volume toegemeten. Op het gelijkvloers voorzag Vanderperren een ruime en – door de overvloedige natuurlijke lichtinval – heel heldere keuken, een ideale ontmoetingsplaats en het epicentrum als er bezoekers zijn. De woonkamer werd boven de keuken ingeplant. Voor een living op de eerste verdieping werd heel specifiek gekozen omdat het gezin op die manier kon uitkijken over de prachtige heuveltjes van de Gaverse deelgemeente.

Het tweede volume werd een slaapvolume, met een slaapkamer voor de bewoners op de eerste verdieping en 2 slaapkamers voor de bezoekers en eventueel toekomstige kinderen op het gelijkvloers.

Tussen beide ruimtes werden op het gelijkvloers de inkomhal gepositioneerd en daarboven de badkamer. Tot 2 keer toe een ‘overgangsvertrek’ dus: onderaan van binnen naar buiten, boven van het nachtelijk slapen naar de activiteiten van overdag.






Bewoners en gasten onder zinken vleugels

Vermits het de uitdrukkelijke wens was van het koppel De Cock-Hoste om de volumes links en rechts, de slaap- en leefruimte, daadwerkelijk als grote, afzonderlijke delen te concipiëren, kwam Jos Vanderperren al snel met zink op de proppen.

Deze woning is volledig opgetrokken uit VMZ Staande Naad, horizontale plaatsing in PIGMENTO-blauw, en stond op het moment van de bouwplannen van het gezin De Cock-Hoste open voor bezoek. Vanderperren troonde er de nieuwe bouwheren naartoe en zij vielen er ook op slag als een blok voor zink, niet in het minst dankzij het gebruiksgemak, het feit dat zink nauwelijks onderhoud nodig heeft en de vele mogelijkheden tot afwerking en kleuren die het materiaal biedt.

“Het grote voordeel van zink, en zeker voor de woonwensen van Judith en Dave,” legt Jos Vanderperren uit, “is dat het zowel voor dak- als gevelbekleding kan worden gebruikt. Door eenzelfde materiaal op dak en gevel te plaatsen, kon ik twee monolithische volumes vormen. Het op zichzelf staande karakter van beide volumes kon ik bovendien letterlijk bijkomend onderstrepen door voor de techniek VMZ Staande Naad te kiezen. Met deze plaatsingstechniek kan een lijnenspel worden gecreëerd. Voor de woning van het koppel De Cock-Hoste, koos ik voor een verticale plaatsing omdat de lijnen op de gevel op die manier naadloos konden overlopen in de lijnen op het dak, om aan de achterkant van elk van de volumes opnieuw strak naar beneden te lopen. Op die manier verwijst de zinken bekleding als het ware naar zichzelf en kan het worden gepercipieerd als een strak ‘vlies’ dat de volumes enerzijds omhult en anderzijds van hun omgeving scheidt.”

Om de scheiding slaap- versus leefruimte nog meer te accentueren, koos Vanderperren verschillende kleuren zink uit. Voor de slaapruimte werd PIGMENTO-blauw uitgekozen. Het rustgevend effect van deze kleur en de integratie met de natuurlijke omgeving waren voor deze keuze doorslaggevend. Het dak en de gevel van de leefruimte werden voorzien van ANTHRA-ZINC, een donkere kleur die niet alleen mooi met het blauw van de slaapruimte contrasteert, maar die – precies door het contrast - ook nog eens de ruime, natuurlijk verlichte binnenruimtes in de verf zet.






Foto’s © Roel Backaert


Deel dit artikel:

Onze partners