Marc Hannes (Bitubel) weerlegt vooroordelen rond bitumen

Marc Hannes.

Sinds 1991 behartigt de beroepsvereniging Bitubel de belangen van bitumen als dakbedekkingsmateriaal. Volgens voorzitter Marc Hannes worstelt bitumen met een oubollig karakter en heersen er nog heel wat vooroordelen rond bitumen dakbanen. Om deze te weerleggen, kroop hij in zijn pen. 

"Bitumen is al lang een algemeen erkend en veelvuldig toegepast hoogwaardig bouwmateriaal. En in de loop van de tijd zijn de eigenschappen van bitumen dakbanen door productontwikkeling en toevoeging van polymeren en sterkere wapeningen steeds verder geoptimaliseerd. Toch merken wij, en een recent marktonderzoek heeft het ook aangetoond, dat het imago van bitumen eerder ‘oubollig’ is. Volledig onterecht, want de huidige eigenschappen van bitumen maken het een modern  en futureproof product dat perfect inspeelt op de actuele eisen van consumenten, architecten en bouwprofessionals.

Kiezen voor bitumen, is kiezen voor zekerheid. Het beste bewijs hiervan vind je in de wereldwijde toepassingen op talloze daken. Het marktaandeel van de bitumen dakbanen in de Belgische markt van de platte daken bedraagt meer dan 75%.

De duurzaamheid van bitumen speelt een belangrijke rol. Het verouderingsproces van gemodificeerd bitumen verloopt zeer traag en kan gemakkelijk en voordelig tegengegaan worden door de onderhouds- en renovatiemogelijkheden. Hierdoor heeft het bitumen dak een bewezen levensduur van 40 jaar en meer en bij goed onderhoud en een extra renovatielaag kan deze zelfs oplopen tot 90 jaar.

Ook de ecologische duurzaamheid van bitumen verdient een vermelding. Nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen vragen om milieuvriendelijke producten en productieprocessen. De eigenschappen van bitumen maken dat het uitermate geschikt is voor ecologische toepassingen. Niet enkel de productie en verwerking van bitumen zijn ecologisch verantwoord, ook wordt er sterk geïnvesteerd in recyclage en nieuwe ecologische technologieën. Deze laatste hebben er onder andere voor gezorgd dat bitumen dakbanen perfect bruikbaar  zijn voor het opvangen en hergebruiken van regenwater. Verder kan snij-en productie-afval hergebruikt worden in de productie en kunnen bitumen dakbanen voorzien worden van een witte reflecterende afwering waardoor deze de opwarming van de steden mee helpen beperken.

Als we kijken naar de specifieke voordelen voor architecten, dan valt vooral de architecturale vrijheid op. De toepassingen van bitumen waterdichting zijn namelijk eindeloos en door de eigenschappen van bitumen en de eenvoudige verwerking kunnen de meest creatieve dakvormen probleemloos en soepel gedicht worden. Dakconstructies worden door vernieuwende technieken en door strengere normen en vereisten steeds complexer. De waterdichte en sterke eigenschappen maken bitumen perfect geschikt voor  functionele toepassingen zoals bijvoorbeeld groendaken, parkeerdaken, daken met zonnepanelen en voor andere creatieve en esthetische invullingen. Bitumen is bovendien door de eenvoudige verwerking zeer geschikt voor complexe dakvormen.

Daarnaast zijn bitumen dakbanen bestand tegen extreme weersomstandigheden en alle klimaattypes. Forse hagelbuien en hevige onweders vormen geen enkel probleem en thermische schokken, ten gevolge van temperatuurverschillen overdag en ’s nachts worden probleemloos opgevangen. Ook externe invloeden zoals luchtverontreiniging en andere pollutie hebben geen vat op het product. Er bestaan ook membranen waaraan een beschermlaag is toegevoegd die zorgt voor een luchtzuiverende werking. 

Als we tenslotte kijken naar de dakwerkers, dan biedt bitumen ook voor hen belangrijke voordelen. Want zowel bij eenlaagse als tweelaagse systemen is plaatsing van bitumen dakbanen door professionelen volledig veilig en zeker. De Belgische bitumen dakbanen voldoen aan de strengste Europese brandnormen. Bovendien is een bitumen dak, in tegenstelling tot andere waterdichtingen, perfect beloopbaar tijdens werfsituaties wat extra zekerheid biedt voor een waterdicht resultaat. Eenlaagse of meerlaagse toepassingen bieden ook een grote flexibiliteit qua bevestiging omdat gekozen kan worden voor een gelijmd, zelfklevend, gevlamlast, losliggend geballast of mechanisch bevestigd systeem. Bitumen dakbanen worden veilig verwerkt en bij de overlappingen komen geen schadelijke stoffen vrij, in tegenstelling tot sommige kunststof dakbanen.

Met Bitubel verenigen we de krachten van de 4 Belgische fabrikanten van bitumen dakbanen (Derbigum, de Boer, IKO en Soprema), om gezamenlijk de markt te overtuigen van deze voordelen van bitumen en een imago te creëren wat aansluit bij de eigenschappen van het product."

Deel dit artikel:
Onze partners