Muzikale Ar(chi)tiest: Davy Macquoi (MACOBO-STABO)

Dat architecten getalenteerd zijn, staat buiten kijf. Dat ze ook vaak multigetalenteerd zijn, en meerbepaald op muzikaal vlak, wilden we verder uitspitten. In de rubriek Muzikale Ar(chi)tiest leggen we architecten een aantal vragen voor over hun passie voor muziek. Deze keer is het de beurt aan Davy Macquoi van MACOBO-STABO, een ingenieur die gitaar speelt en onder de naam Daalman ook gekend is als singer-songwriter. 

Ben jij ook een muzikale ar(chi)tiest en wil je graag aan bod komen in deze rubriek? Stuur dan snel een mail naar info@architectura.be en wij nemen met jou contact op. 
 

Hoe bent u erop gekomen om gitaar te spelen en hoe lang speelt u het instrument al?

Sinds mijn 13e. Ik was als kind van de jaren ‘80 in de ban van de film Back To The Future en was enorme fan van het hoofdpersonage Marty McFly. Dat was een stijlvolle jongeman, die door de straten snelde met zijn skateboard en elektrische gitaar speelde. Ik spaarde bijgevolg voor een skateboard en moest ook echt die elektrische gitaar hebben. Mijn vrienden vertelden me dat het skaten niet echt een mooi zicht was. Gitaar tokkelen ging me daarentegen heel goed af en heb ik met veel plezier volgehouden tot vandaag.

 

Had u graag nog andere instrumenten willen leren spelen? Zo ja, welke?

Jazeker, piano had ik graag goed gespeeld. Ik heb er wel eentje in huis waarop ik soms wat melodietjes verzin, maar ik grijp voor het gemak snel terug naar mijn gitaar.

 

Welk soort muziek speelt u? 

Popmuziek van het rustiger genre, type Elbow maar dan in het Nederlands.

 

Hoeveel tijd besteedt u aan uw muziek?

Gemiddeld tracht ik mij één dag per week vrij te maken voor mijn muziek. Soms zijn de dagen dan weer volgeboekt met werkgerelateerde zaken, dan probeer ik die week toch elke dag een uurtje gitaar te spelen. Op zakenreizen, bijvoorbeeld naar ons kantoor in Dubai, gaat de gitaar in elk geval altijd mee op het vliegtuig.

 

Wie zijn uw muzikale voorbeelden? Welk muziekgenre beluistert u het liefst?

Ik hou van alle stijlen, waaronder rock, blues en pop. Zolang ik enige melancholie hoor in een melodie, heeft het me beet. Om toch een voorbeeld te noemen, denk ik aan Sting en wat dichter bij huis Henny Vrienten.

 

Favoriete nummer van het moment? 

Mijn oudste zoon en ik zijn momenteel weg van de song 1-800-273-8255, beter gekend als ‘Who Can Relate Wooo’ van Logic. Zalig om dit luidop in de keuken mee te zingen met mijn kids.

 

Favoriete nummer aller tijden? 

Ik twijfel tussen ‘Every Breath You Take’ van The Police en ‘Where The Streets Have No Name’ van U2.

 

Favoriete album van 2018?

‘We Begrijpen Mekaar’ van Tourist LeMC. Ik ben betrokken bij de opnames van sommige nummers. Je hoort bijvoorbeeld mijn gitaar op de song ‘Oprechte Leugens’ (nummer 2 van het album). Heel tof om te doen en geweldig fijne kerel.

 

Ooit overwogen om professionele muzikant te worden? 

Jazeker, al sinds mijn pubertijd droom ik van een job als rockmuzikant. Momenteel ben ik gekend als singer-songwriter Daalman en mijn nieuwe single ‘Vleugels’ staat in de Vlaamse Top 50. Maar dat betekent niet dat ik alleen van de muziek kan leven. Het blijft voorlopig een hobby.  

 

Stel dat u uw brood kon verdienen met muziek, zou u dan stoppen met uw werk als ingenieur? 

Ik leid samen met mijn vrouw een bedrijf met 130 ingenieurs en andere bouwprofessionals op de payroll. Ik heb leren delegeren aan al deze toppers zodat ik niet hoef te kiezen.

 

Op welke manier zijn engineering en muziek spelen verschillend en op welke manier zijn ze vergelijkbaar? 

Engineering is een analytische job, terwijl muziek maken net je gevoelsmatige, creatieve kant aanspreekt. Ken je de theorie die stelt dat onze linkerhersenhelft voor de ratio en de rechterhersenhelft voor creativiteit staat? Dan zit engineering links en creativiteit rechts. Mocht dit idee wetenschappelijke waarheid zijn, dan gebruik ik mijn hersenen dagelijks voor 100%. Als je vraagt naar een overeenstemming, dan denk ik aan het neerschrijven van muziek op de notenbalk, best een analytisch gegeven. 

 

In hoeverre is muziek inspirerend voor je ondernemerschap en vice versa?

Muziek maken stimuleert mijn job als ondernemer in die zin dat het mijn hoofd weer volledig leeg maakt om ruimte te creëren voor nieuwe zakelijke ideeën.

 

 

 

Bron: Davy Macquoi (MACOBO-STABO)
Deel dit artikel:
Onze partners