Nieuw dak Colruytfiliaal strijdt mee tegen luchtvervuiling

Supermarktleider Colruyt Group heeft in de loop der jaren een reputatie uitgebouwd als bedrijf dat veel rekening houdt met de omgeving en het milieu. Bij de volledige make-over van de Colruyt-winkel in Strombeek-Bever, op de grens met Laken, besteedde het intern architectenbureau van Colruyt Group extra aandacht aan de keuze voor dakbedekking. Het innovatieve Eco-Activ® van Icopal heeft een luchtzuiverende werking, en speelt zo een belangrijke rol in de reductie van luchtvervuiling ten gevolge van bijvoorbeeld verkeer of industrie.

Onschuldige nitraten

Met het blote oog is het verschil met een klassieke dakbedekking niet merkbaar. Toch speelt de dakbedekking een actieve rol in de strijd tegen luchtvervuiling. De zuiverende werking van Eco-Activ® is te danken aan Noxite®, het materiaal waarmee het membraan is uitgerust. “Dit granulaat is op het materiaal aangebracht. Vuile luchtdeeltjes zetten zich af op het dak, maar onder invloed van mineralen en met behulp van zonlicht zet Noxite® deze deeltjes om naar onschuldige nitraten. Regenwater spoelt deze onschadelijke stoffen later opnieuw van het dak”, zegt Peter Gielis van Icopal.

 

Dakwerken in eigen beheer

Colruyt Group heeft diep nagedacht over de keuze voor het dak. Het bedrijf doet dakwerken in zijn filialen al twee jaar in eigen beheer. Colruyt Group maakt daarbij gebruik van een vaste kern van betrouwbare dakwerkers, en kiest de materialen bij leveranciers waarmee een vertrouwensrelatie bestaat. Icopal is één van die bedrijven. Gunther De Geyter van Colruyt Group: “Bij elke leverancier hebben we een selectie van evenwaardige producten, in zowel basis- als topkwaliteit. Bij een grondige renovatie, zoals in dit project, kiezen we voor de beste producten, omdat de filialen toch zo’n 20 à 25 jaar meegaan vooraleer een nieuwe renovatie aan de orde is.”

Eco-Activ® voldoet aan die eisen. De keuze was snel gemaakt toen bleek dat dit membraan voldeed aan alle eisen van Colruyt Group en daarbovenop een bijzonder ecologische werking kent, tegen een minimale extra kost.

 

Voorzichtig te werk gaan

De verwerking en plaatsing is an sich weinig verschillend dan bij een standaard dakbedekking. Alleen moest de aannemer voor de dakwerken, Hendrickx, wel nog voorzichtiger te werk gaan. “Dat heeft alles met de kleur te maken: pakweg een voetstap op het dak blijft veel zichtbaarder dan op een donkere roofing”, zegt Rob Vanwijck van Hendrickx. De toplaag kan ook op een bestaande roofing geplaatst worden. Icopal raadt in dat geval wel aan om eerst een dampdrukverdelende laag aan te brengen, om blaasvorming te voorkomen.

Eco-Activ® vergt niet meer onderhoud dan een traditioneel dak. Icopal adviseert om de dakbedekking twee keer per jaar met een zachte borstel te kuisen. Het luchtzuiverend effect is in principe oneindig, maar gaat wel verloren als er teveel vuil op het dak ligt, evenals de weerkaatsing van de zon.

 

Esthetische troef

De dakbedekking valt op dankzij haar heldere, witte kleur. De witte uitstraling is een esthetische troef: “Architecten maken er graag gebruik van, bijvoorbeeld bij het afwerken van een witte villa met zichtdak”, zegt Gielis. Maar er is meer: dankzij de keuze voor wit zal het dak het zonlicht beter weerkaatsen dan een donkere roofing. En dat heeft dan weer een positieve impact op het binnenklimaat.

In totaal werd in dit filiaal van Colruyt Group zo’n 4.500 m² voorzien van Eco-Activ®. De werkzaamheden duurden niet langer dan een drietal maanden. Sinds begin augustus is de vernieuwde winkel opnieuw open, met een mooie, stevige en vooral duurzame dakbedekking. En de vestiging in Strombeek-Bever is geen uitzondering: dit jaar alleen al plaatste Icopal dit systeem in een zestal vernieuwde filialen van de supermarktketen.

Deel dit artikel:
Onze partners