Nieuw kenniscentrum in Geraardsbergen is groen stadsbaken, letterlijk en figuurlijk

De bibliotheek, het stadsarchief, vergaderzalen en werkruimtes voor stadsdiensten: allemaal krijgen ze binnenkort hun eigen plek in het gloednieuwe kenniscentrum van de Oost-Vlaamse stad Geraardsbergen, dat over een jaar de deuren zal openen. In hun streven naar een uiterst duurzaam en ook esthetisch ontwerp, kwamen architect en bouwheer al snel uit bij Schüco.

Al deze functies in één gebouw, dat was aanvankelijk niet zo voorzien. “Het project heeft dan ook een hele weg afgelegd sinds ik de opdracht kreeg toegewezen in 1987”, aldus architect Koen Van Der Mynsbrugge, die met zijn architectenbureau een ruime expertise heeft opgebouwd in overheidsopdrachten en woningbouw. “Die omvatte enkel de bouw van een nieuwe bibliotheek, aangezien het gebouw in de Gasthuisstraat niet meer voldeed aan de noden van een hedendaagse bibliotheek. Verschillende inplantingsplaatsen werden overwogen, alvorens de keuze in 2015 op de huidige en finale site achter het administratief centrum en het politiegebouw is gevallen.”

Daar is de voorbije periode een imposant, groen baken herrezen. En dat mag je zowel letterlijk als figuurlijk nemen. Om het groene karakter van het gebouw te accentueren koos het bouwteam immers voor een bijzondere geglazuurde groene gevelsteen.

 

Esthetisch en duurzaam

“We onderzochten hoe we de energievraag maximaal konden reduceren, fossiele brandstoffen konden terugdringen en zoveel mogelijk duurzame energiebronnen konden inzetten. In ons streven naar een minimale energievraag, bleek de keuze van het buitenschrijnwerk cruciaal. Met grote raampartijen wilden we immers in een maximale lichtinval voorzien, maar uiteraard mocht dit niet leiden tot oververhitting. In onze zoektocht kwam ik uit bij Schüco.”

Kristof De Sadeleer: “Uit een eerste gesprek met Koen, bleek dat hij op zoek was naar een passende oplossing om een zo strak en slank mogelijk gordijngevelsysteem te kunnen implementeren. Ook de opengaande delen wilde de architect graag zo slank mogelijk uitvoeren. Ons toen net gelanceerde FWS 60 CV (Concealed Vent) systeem, een innovatief aluminium gevelsysteem met onzichtbaar geïntegreerde vleugel sloot volledig aan bij zijn wensen om zowel optimaal thermisch te isoleren als esthetisch zeer smal te ogen.”

 

Geen opengaande delen?

“Dat we wel degelijk in ons opzet geslaagd zijn, blijkt trouwens uit enkele ongeruste berichten van medewerkers van het toekomstige gebouw, die, afgaande op het buitenaanzicht, dachten dat er geen opengaande delen waren voorzien”, lacht Koen. “Vaste velden en opendraaiende ramen zijn van buitenaf inderdaad niet te onderscheiden, ook de glasbalustrades, die met het oog op de doorvalveiligheid geïntegreerd werden, zie je haast niet,” vult Kristof aan.

“Dat zorgt voor een mooi en strak resultaat, precies zoals de architect dit beoogde. Het gevelsysteem wordt hier trouwens gecombineerd met onze CTB-zonwering, die dankzij haar vormgeving en positie van de lamellen een optimale zonwering én een transparante doorkijk garandeert. De lamellen kunnen trouwens ook bij hoge windsnelheden gebruikt worden en zowel in opbouw gemonteerd als verborgen geïntegreerd worden in de gevel. Een bijzonder project, dat niet haalbaar was geweest zonder een meedenkende partner als Alulim, die instond voor de productie en plaatsing van de systemen.”

Jos Jeunen, zaakvoerder van Alulim: “De constructie met onderlicht en bovenlicht, samen met de zonnewering, was voor dit gloednieuwe systeem nog niet toegepast. Met Alulim hebben we dan ook actief meegedacht en een grondige voorstudie gedaan alvorens aan de slag te gaan. De constructieve samenwerking met bouwheer, architect, aannemer en Schüco zorgde daarbij voor een goed verloop van de uitvoering. Mooi om te zien hoe de strakke vormgeving en verschillende groentinten in de baksteen en de beglazing zijn samengesmolten tot een uniek gebouw.”

 

Installatie

“Net zoals bij andere bouwprojecten, zijn we ook hier op uitdagingen gebotst”, aldus Kristof. “Maar het eindresultaat mag er zijn. Esthetiek en duurzaamheid komen hier heel mooi samen, een mooie en inspirerende referentie voor toekomstige projecten. Ondertussen werken we trouwens ook samen met Koen aan een renovatieproject voor een school in Geraardsbergen, waar de CTB-zonwering wordt toegepast op een klassiek raamsysteem.”

Bron: Schüco

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage