Nieuwe mijlpaal voor herbestemming stadhuis Leuven door aNNo architecten en FELT

Het voorontwerp voor de herbestemming van het stadhuis van Leuven is na een intensief studietraject klaar. aNNo architecten en FELT architecture & design maken van het stadhuis - dat vandaag niet vrij te bezoeken is - een open huis, makkelijk toegankelijk voor iedereen, in samenwerking met 88888 en Atelier Arne Deruyter. De opvallendste ingreep is de toevoeging van een nieuw volume bovenop het huidige politiekantoor, dat dienst zal doen als een onthaal.  

Het prachtige stadhuis van Leuven lokt veel kijklustigen maar is tot op vandaag niet vrij toegankelijk voor het grote publiek. Een bezoek kan kan alleen op afspraak of bij een trouw. Daar wil het Leuvense stadsbestuur verandering in brengen. 

“Het ontwerpteam stond voor een grote uitdaging om dit historisch monument om te vormen tot een voor iedereen toegankelijk, open huis met vele functies. Het wordt dé plek ook waar je verhalen over het verleden en de toekomst van Leuven kan ontdekken. De historische ruimtes vormen de basis voor de vele erfgoedverhalen. Authentieke stukken krijgen opnieuw een plaats in het stadhuis en via interactieve verhalen, exposities en debatten ontdek je Leuven van vroeger, vandaag en morgen. In de toekomst zal het ook een plaats zijn waar Leuvenaars en experten samen kunnen werken rond maatschappelijke en stedelijke uitdagingen.”

“We zetten een nieuwe stap in de bouwgeschiedenis van het stadhuis en bereiden dit monument, net zoals dit in het verleden al vele keren gebeurde, voor op zijn nieuwe toekomst”, besluit burgemeester Ridouani.

Intensief opzoek- en studiewerk

Na de aanstelling van een ontwerpteam in 2020 - bestaande uit aNNo architecten en FELT architecture & design - is nu het voorontwerp klaar. "De specifieke ontwerpkeuzes die worden getoond met het voorontwerp en de concrete invulling van de verschillende ruimtes zijn het resultaat van een intensief traject met opzoek- en studiewerk van verschillende experten rond onder andere geschiedenis, archeologie, stabiliteit en brandveiligheid. Zo geeft bijvoorbeeld de bouwhistorische studie een gedetailleerd beeld van de complexe bouwgeschiedenis van het stadhuis met de verschillende ‘huizen’ die telkens in andere periodes aangebouwd zijn. “Dankzij die inzichten kunnen we voor elk onderdeel en elk interieur de erfgoedwaarde bepalen en doordacht beslissen welke onderdelen we behouden en versterken, en waar we kunnen ingrijpen”, duidt schepen Devlies.

Vlotte toegankelijkheid en logische circulatie
 
Je zal de historische ruimten in de toekomst doorlopend kunnen bezoeken. In het verfijnde ontwerp is er dan ook bijzondere aandacht voor een vlotte toegankelijkheid voor mensen met een kinderwagen, in een rolstoel of die moeilijker ter been zijn. Daarnaast zorgen we voor logische routes en verbindingen tussen de verschillende ruimtes en verdiepingen van het stadhuis.

Het stadhuis krijgt daarom naast een grondige restauratie ook enkele architecturale ingrepen die de toegankelijkheid en circulatie mogelijk maken. Zo komt er een nieuwe, duidelijke toegang in het Corps de Garde, het huidige politiekantoor. Daar komt een nieuw hedendaags volume ‘antichambre’, met een publiek stadsbalkon dat een uniek zicht op de Grote Markt biedt. Om tegemoet te komen aan de kritiek op de toevoeging van dit nieuwe volume, is het in het voorontwerp lager uitgewerkt dan oorspronkelijk voorzien. 

De antichambre wordt de nieuwe inkom- en onthaalruimte voor een bezoek aan het stadhuis en de stad. Met dit ontwerp wordt het mogelijk om een nieuwe lift en architecturale trap te voorzien, waardoor het stadhuis voor iedereen drempelloos toegankelijk wordt. De binnentuin – het Vrijthof – wordt dan weer een groen rustpunt en zal de verschillende delen van het stadhuis beter met elkaar verbinden.

Duurzame ingrepen

Een monument verduurzamen is niet gemakkelijk. In het stadhuis worden alle daken maximaal geïsoleerd. Mee daardoor kan op een lage temperatuur kunnen verwarmd worden. Er is gekozen voor vloerverwarming en ventiloconvectoren. "Via een toekomstig BEO-veld onder de antichambre en het Boekhandelplein kunnen we het stadhuis verwarmen in de winter en koelen in de zomer. Daarnaast leggen we een zonnecollector onder de dakleien van het Voorhuis. Daarmee vangen we zonnewarmte op omdat we meer warmte nodig hebben dan koeling en het evenwicht zo verbeterd kan worden", aldus het stadsbestuur. 

Op een infomarkt van 6 tot 9 oktober kunnen Leuvenaars het voorontwerp komen ontdekken. Het Atelier Stadhuis, het infopunt over de herbestemming van het stadhuis waar een indrukwekkende maquette te zien is, is tijdelijk gesloten. Het wordt nu aangepast met nieuwe informatie over het voorontwerp. Vanaf 1 november is het opnieuw open.

Bron: Stad Leuven
Deel dit artikel:

Onze partners