Ontdek een honderdtal opmerkelijke gebouwen en ontwerpbureaus tijdens Dag van de architectuur

Op zondag 22 september ontdek je in Vlaanderen en Brussel verbindende gebouwen en opmerkelijke ontwerpbureaus tijdens de Dag van de architectuur 2019. Altijd al willen weten wat zich achter de gevel bevindt van dat ene huis? Grijp je kans en wandel binnen in een van de privéwoningen, scholen, zorgvoorzieningen en bedrijven die uitzonderlijk toegankelijk zijn voor publiek. Meer geïnteresseerd in het ontwerpproces? Ook tal van architecten en ontwerpers gunnen je vandaag een blik achter de schermen van hun bureau. Ontdek de volledige selectie hier.

Horen, zien en doen

Iedere provincie heeft een boeiende lijst gebouwen en bureaus die je kan ontdekken. Zo kan je in Leuven onder meer de vijf finalisten van de Architectuurprijs Leuven 2019 ontdekken. In Oost-Vlaanderen openen ook enkele bejubelde projecten hun deuren zoals PC Caritas in Melle (dvvt), Ryhove Urban Factory in Gent (TRANS), de Standaertsite in Ledeberg (murmuur, carton123, ae-architecten, Arne Deruyter) en mosterdfabriek Camp's in Oudenaarde (Dhooge & Meganck). In Antwerpen kan je een kijkje nemen in o.a. Mundo-a (B-architecten) en PAKT. In Limburg staat onder meer Crematorium Stuifduin (a2o) en de lemen uitkijktoren Negenoord in Dilsem-Stokkem (Gouden Liniaal) op het programma. In Brussel openen naast o.a. het MAD de ontwerpbureaus B-ILD en BC architects & studies hun deuren.

Maar daarnaast organiseert het Vlaams Architectuurinstituut tal van extra activiteiten die je beleving van architectuur nog meer versterken. Neem deel aan rondleidingen, workshops en lezingen en ontdek nog meer over een gebouw of ontwerpbureau. Kinderen kunnen zich ter plekke uitleven met het doe-boekje en ontdekken zo architectuur op hun maat.
 

Het F/a Curatorenteam

De toekomstige generatie ontwerpers mag voor niet ontbreken tijdens het F/a. Het Vlaams Architectuurinstituut gaf daarom de selectie voor de Dag van de architectuur uit handen aan het F/a Curatorenteam. Deze enthousiaste groep studenten maakte een overzicht van het hedendaagse architectuurlandschap en de uitdagingen waarvoor we staan, en bundelde een selectie aan gebouwen en bureaus die hen nauw aan het hart liggen. Benieuwd welke jonge leeuwen deze fraaie lijst samenstelden? Ontdek ze hier.

Bron: Festival van de architectuur

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage