Oud Gerechtsgebouw Gent weer waterdicht dankzij PMMA

Het Oude Gerechtsgebouw in Gent verkeert terug in topconditie. De goede staat van het gebouw is grotendeels te danken aan het beheer door de Regie der Gebouwen. Als vastgoedbeheerder van de federale staat besloot de Regie de waterinfiltratie van het Oud Gerechtsgebouw in Gent grondig aan te pakken met ALSAN 770 van Soprema.

Het Oude Gerechtsgebouw aan het Koophandelsplein in Gent dateert oorspronkelijk van 1846 maar doet momenteel nog steeds dienst als Hof van Beroep. Na deze vele jaren en de hevige brand in 1926 is het Romeins geïnspireerde gebouw heropgebouwd en sindsdien mooi bewaard gebleven.

Helaas zorgde de doorsijpeling van water via bakgoten, daklijsten, trappen en terrassen voor een onaangenaam binnenklimaat en de aantasting van de binnenbepleistering. Op lange termijn was er zelfs gevaar voor de aantasting van de structuur van het gebouw. Onafhankelijke studiebureaus onderzochten de mogelijke oplossingen voor de problematiek waarbij vele alternatieve oplossingen niet het gewilde resultaat opleverden. Uiteindelijk waren PMMA-harsen de beste oplossing voor het oude gerechtshof.

 

Waterdichte aanpak

Gespecialiseerd aannemer Monument verwijderde zorgvuldig traptreden uit blauwsteen. Vervolgens startte Tectum Group met de vloeibare waterdichtingswerken. Het oude systeem werd verwijderd en daarop volgde de reiniging en de behandeling van de ondergrond met een primer.

Vervolgens werd de ALSAN 770-waterdichting in twee lagen met ingebed vlies aangebracht, zowel op opkanten als treden. Dit PMMA-afdichtingssysteem van waterdichtingsfabrikant SOPREMA volgt mooi de contouren van het historische gebouw tot in de moeilijkste bereikbare plaatsen (kieren, naden, trappen). Een duurzame oplossing met respect voor het oorspronkelijke uitzicht van het gebouw. Dit afdichtingssysteem op basis van PMMA  zorgt voor een waterdicht, naadloos en scheuroverbruggend geheel. Slechts enkele uren na de goede en snelle plaatsing van de PMMA, kon de algemeen aannemer de authentieke traptreden terug plaatsen.

Een zorgvuldige productkeuze en een waardevolle samenwerking tussen Regie der Gebouwen, Tectum Group, SOPREMA en Monument zorgden voor een mooi eindresultaat. Gedurende anderhalve maand werd een oppervlakte van +/- 600 m2 volledig waterdicht gemaakt en terug naar de originele staat hersteld.  Het Oud Gerechtsgebouw is voortaan weer beschermd tegen elke typische Belgische regenbui! 

 

Bouwteam

  • Architect & studiebureau: Regie der Gebouwen
  • Hoofdaannemer: Monument
  • Aannemer vloeibare waterdichting: Tectum Group
  • Fabrikant vloeibare waterdichting en technische assistentie op de werf: ALSAN by SOPREMA
Bron: Soprema
Deel dit artikel:
Onze partners