Pierre Pauluspark in St-Gillis volledig vernieuwd (Ledroit Pierret Polet | Pigeon Ochej)

Na grote renovatiewerken die meer dan 2 jaar in beslag namen werd het volledig vernieuwde en gerestaureerde Pauluspark, het ‘Eendjespark’ in de volksmond, opnieuw geopend voor het publiek.

Het Pierre Pauluspark is een prachtige oase in het dichtbevolkte centrum van de Brusselse gemeente Sint-Gillis. Het park is van oorsprong de Engelse tuin van het Pelgrimshuis. Het is een bijzonder gevarieerd park met trapsgewijs aangelegde vijvers, rotstuinen en watervalletjes, een dichte begroeiing en een mooi niveauverschil. Het park heeft ook een speeltuin en in het hoger gedeelte een uitnodigende hellende grasweide. In 1997 werd het Pauluspark beschermd. Maar de laatste jaren begon het te lijden onder het intens gebruik. Daarom werd er vijf jaar geleden beslist om in het kader van het wijkcontract Voorplein-Morichar het park te renoveren en te vernieuwen.

De gemeente Sint-Gillis lanceerde samen met de Brusselse bouwmeester een oproep en selecteerde zo de architecten van Ledroit Pierret Polet die samen met de landschapsarchitecten van Pigeon Ochej erin slaagden om enerzijds het park te vernieuwen en anderzijds de erfgoedwaarde en natuurpracht te herstellen. Zo werden er 16 nieuwe bomen aangeplant, werden de rotspartijen en nagemaakte antieke ruïnes gerestaureerd en werd de (eendjes)vijver, die doorkruist wordt door een kleine romantische boogbrug, met watervalletjes in ere hersteld.

Dankzij deze renovatie- en vernieuwingswerken werd ook het lager gelegen deel van het park beter toegankelijk gemaakt voor personen met een handicap, werden er ook 3 nieuwe buitenpetanquebanen aangelegd en een openbaar toilet voor de bezoekers. Ook de Boulodrome werd volledig vernieuwd met een cafetaria en dankzij grote raampartijen open gemaakt naar het park. Vanaf de start van het petanqueseizoen in september zal de vernieuwde Boulodrome in gebruik worden genomen.

De volledige vernieuwing en renovatie bedroeg 2,7 miljoen euro en werd mogelijk dankzij de financiële middelen van het duurzaam wijkcontract Voorplein-Morichar voor 480.000 euro en dankzij een belangrijke erfgoedsubsidie van 855.000 euro toegekend door staatsecretaris Pascal Smet. De nieuwe speeltuin kon ook rekenen op een specifieke gewestelijke subsidie van 116.000 euro. De overige 1.3 miljoen euro werd door de Gemeente Sint-Gillis bekostigd.

Bron: Kabinet Pascal Smet
Deel dit artikel:
Onze partners