SAPA Awards 2021 / Houten ecoresort Your Nature in Antoing

In het Waalse dorp Antoing, vlak bij Doornik, bouwde een prins in het hart van een prachtig terrein van 280 hectare in het natuurpark Plaines de l’Escaut een vrijetijdscomplex genaamd Your Nature. Het uitbouwen van dit ‘volledig houten project’ nam een tijdje in beslag omwille van COVID. Ontwerper van dit project was Atelier d’Arbre d'Or, zij schakelde de firma Antoon Decock in voor het aluminium schrijnwerk. En dat ging niet onopgemerkt. Tijdens de SAPA Awards gingen ze lopen met de hoofdprijs in de categorie ‘project – nieuwbouw’.

Na de stopzetting van de activiteiten op de site en een uitgestelde opening is de toekomst van het ecoresort Your Nature sinds 2022 opnieuw verzekerd. Your Nature, met een oppervlakte van 300 hectare, beschikt over 575 verschillende accommodaties en zes collectieve gebouwen. Het bureau Fourcade stond samen met Atelier de l’Arbre d’Oret en het bureau Convergences in voor het ontwerp en de bouw van de recreatiegebouwen.

natuur centraal

Binnen het architecturale concept staat de natuur centraal. Het ontwerp weerspiegelt de cyclus van de natuur. Elk gebouw illustreert een fase in de groei van de natuur, zelfs het materiaal van de gevel. De cyclus start met het zaadje, een metafoor dat gebruikt wordt om het bezoekerscentrum aan te duiden. Om dit zaadje te doen groeien moet je water gebruiken, waardoor het zwembad de volgende logische locatie is. Elk gebouw heeft zijn eigen natuurlijke gevelbekleding: dakspanen, golven, boomstammen of houten latten bedekt met vegetatie en bloemenwanden.

Vervolgens kom je terecht in de volgende fase: de groeiende scheut, het atelier is een gebouw met groendak waarin commerciële functies zoals een winkel en een klein restaurant hun intrek nemen. De volgende twee stadia, de boom (van de kennis, d.w.z. het seminariecentrum, dat een bekleding met boomstammen kreeg) en de bloem (het welzijn, de groene wand), werden in een eerste fase tijdelijk gestaakt. De cyclus van de natuur eindigt met de vrucht, de metafoor voor het grote restaurant. De gevelbekleding bestaat uit horizontale latten om de schil na te bootsen.

Toch kregen alle gebouwen dezelfde bouwfilosofie: houten kolommen en CLT-wanden met overhangende daken om een luifel te vormen, die zich op verschillende hellingen ontvouwen als origami, en met een structuur van houten tralieliggers.

Hout als basismateriaal

Voor de woningen, ontworpen door architect Anne Fourcade en beschikbaar in verschillende types, is hout het basismateriaal, ook voor de structuur. Préfabois, een consortium gevormd door de vereniging van de groepen Riche en Mobic, die beide gespecialiseerd zijn in houtbouw, heeft de uitvoeringsplannen voor de woningen gemaakt en ook deelgenomen aan de structurele aspecten van de collectieve gebouwen, die hoofdzakelijk uit CLT bestaan. Tradeco is het bouwbedrijf dat zich heeft ingezet om de collectieve gebouwen ruimten te geven die een indruk van welzijn geven die typisch is voor het materiaal hout.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners