Prijzen 3de editie Archifocus naar Toon Grobet, Steven Massart, Liesbet Goetschalckx en Klaas Verdru

Op 19 juni 2014 vond tijdens I am Architect de uitreiking plaats van de architectuurfotografiewedstrijd Archifocus. De vakjury bestempelde Toon Grobet als laureaat met zijn fotoreeks van het Crematorium Hofheide. Een dertienkoppige architectenjury plaatste Klaas Verdru op het hoogste schavot. De persjury kende het hoogst aantal punten toe aan Toon Grobet, maar Liesbet Goetschalckx mocht als tweede de prijs in ontvangst nemen. De publieksprijs was eveneens weggelegd voor Toon Grobet, maar runner-up Steven Massart kreeg de trofee mee naar huis. Ook dit jaar werd op basis van de verzamelde scores van pers-, vak- en architectenjury een ultieme winnaar verkozen: Toon Grobet ging met de eer lopen. 

Uit 30 inzendingen stelde een jury van 13 architectenbureaus een shortlist van samen 8 projecten. Het waren deze projecten die in aanmerking kwamen voor een van de vijf prijzen die uitgereikt werden op I am Architect, het evenement dat plaatsvond in de Technologiecampus in Gent. 

 

Prijs van de vakjury

De prijs van de vakjury werd bepaald door de Nederlandse Architectuurfotografen DAPh (Dutch Architectural Photographers). DAPh overhandigde de prijs aan Toon Grobet (Crematorium Hofheide). Hij haalde het in deze categorie van Klaas Verdru (Tennisclub Koksijde) en Liesbet Goetschalckx (Crematorium Holsbeek).


Prijs van de architectenjury

De dertienkoppige architectenjury kroonde Klaas Verdru tot winnaar met zijn reeks over de Tennisclub in Koksijde. Toon Grobet en Steven Massart vervolledigden het podium.


Persprijs

Juryvoorzitter Quentin Van Soldt (bouwenenwonen.net) overhandigde de prijs aan Liesbet Goetschalckx voor haar beelden van het Crematorium. Ook in deze categorie bleek Toon Grobet de winnaar, maar omdat hij al laureaat was bij de prijs van de vakjury, mocht Liesbet als runner-up trofee mee naar huis nemen. Derde werd Koen Van Damme met das Golf Club Project 1:1.


Publieksprijs

Ook het publiek koos Toon Grobet tot publiekslieveling met zijn reportage over het Crematorium Hofheide in Holsbeek. Steven Massart werd een verdienstelijk tweede met zijn reportage over van Das Golfclub Project, een maquette op schaal 1:1 naareen ontwerp van Mies van der Rohe, uitgevoerd door Robbrecht en Daem Architecten in het Duitse Krefeld. Liesbet Goetschalckx belandde met haar fotoreeks van het Crematorium Hofheide in Holsbeek op de derde plek. Omdat Toon Grobet de prijs van de vakjury eerder al in ontvangst mocht nemen, werd de trofee in deze categorie aan Steven Massart gegund, de nummer twee. In totaal liepen er een goeie 2.000 stemmen binnen via de website www.archifocus.be.


Ultieme winnaar

Tot slot werd de ultieme winnaar van Archifocus 2014 bekend gemaakt. Toon Grobet scoorde het best in de vier bovenstaande categorieën en mag zichzelf daardoor de grote overwinnaar noemen van deze editie. Zijn fotoreeks van het Crematorium Hofheide viel bij alle jury’s en bij het publiek enorm in de smaak.

 

Archifocus: verlichting

Na deze succesvolle derde editie blijft organisator Architectura.be niet op zijn lauweren rusten. Tijdens de beurs HVAC & ECL 2014 die plaatsvindt op 17 & 18 september 2014 in Brussels Expo, zal de architectuurwebsite een speciale editie van Archifocus organiseren. Deze extra editie zal op zoek gaan naar foto’s waarin licht en verlichting een prominente rol spelen. Architectura.be zal deze wedstrijd binnenkort opstarten.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage