Renovatiewerken Afrikamuseum op schema met inwerkingstelling fontein

De totaalrenovatie van het Koninklijk Museum voor Midden Afrika zit op schema. Onder meer minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier Jan Jambon, die bevoegd is voor de werking van opdrachtgever Regie der Gebouwen, was aanwezig op de persconferentie en het werfbezoek van woensdag 18 mei, waar een stand van zaken van de werken werd gegeven. De renovatie van de grote fonteinvijver en de fontein zijn ondertussen afgerond. De fontein werd woensdag opnieuw officieel in werking gesteld.

Stand van zaken

Zowel op vlak van planning als van budget zitten de renovatiewerken aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika op schema. In het bestaande museumgebouw, waar de permanente tentoonstelling huishoudt, is al een aanzienlijk stuk van de buitenschil van het museumgebouw intussen gerenoveerd en gerestaureerd. De verschillende tentoonstellingszalen zijn allemaal in een bepaalde graad van afwerking.

De ondergrondse verbinding tussen het onthaalpaviljoen en het museumgebouw, waar de tijdelijke tentoonstellingszalen en het auditorium zich bevinden, is nu volledig dicht. De gepolijste betonvloeren zijn voor negentig procent afgewerkt, de pleisterwerken zijn afgerond en ook alle leidingen zijn gelegd. Momenteel worden de verlaagde plafonds geplaatst. Daarna is het de beurt aan de deuren, de gordijnen en de mobiele tribune in het auditorium.

Ook de bouw van het nieuwe onthaalpaviljoen, waar ook een balie, giftshop en cafetaria in worden ondergebracht, is volop bezig. Rond de start van het bouwverlof zal het onthaalpaviljoen winddicht zijn gemaakt. Momenteel wordt de afwerking van de ondergrondse verdiepingen van het paviljoen voorbereid.

Het museumgebouw wordt zoals gepland afgewerkt tegen het einde van 2016. Het onthaalpaviljoen zal af zijn in maart 2017. In oktober 2017 volgt een feestelijke heropening van het volledig gerestaureerde en gerenoveerde Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Ook de globale investeringskosten van 66,5 miljoen euro voor de bouw, de honoraria en de financiering worden nog steeds gerespecteerd.

 

In werking stelling fontein

Terwijl de werken aan de museumgebouwen nog volop aan de gang zijn, heeft de Regie der Gebouwen de renovatie van de grote fonteinvijver en de fontein in het park van Tervuren al afgerond. De fontein werd woensdag opnieuw in werking gesteld door vice-premier Jan Jambon.

De fonteininstallatie en de fonteinleidingen, die tot in het museum liepen, zijn door de Regie der Gebouwen volledig vernieuwd. Als er geen wind aanwezig is, spuit de fontein tot 18 meter hoog. Om te vermijden dat bezoekers bij stevige wind een deel van het water over zich heen krijgen, werd de fontein voorzien van een winddrukmeter. Die zorgt ervoor dat de waterstraal verlaagt wanneer het hard waait. Tevens werd er een nieuwe industriële leegloopkraan van roestvrij staal geïnstalleerd.

De fontein spuit zijn water in de vorm van een Franse lelie, naar het oorspronkelijke historische model. De nieuwe verlichting transformeert de omgeving 's nachts tot een feeëriek tafereel. Bij de installatie van de fontein moest er rekening worden gehouden met een groot aantal teschnische aspecten. Om de fontein optimaal te laten werken, moet het waterniveau in de vijver stabiel lijven. Daarom is er een overloop voorzien die bij sterke regenval overvloeiing vermijdt. Op warme dagen en bij hevige wand verdampt een groot deel van het water. Voor het bijvullen van de vijver wordt er via een putboring gebruik gemaakt van grondwater. De investering van zo'n putboring wordt al op enkele jaren tijd terugverdiend.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners

GAimage