SAB dakplaten voor stadion AZ

Één ding was duidelijk: het nieuwe dak van het stadion van de Nederlandse voetbalclub AZ Alkmaar moest vele malen sterker worden dan het origineel. Daarom werd er ditmaal gekozen voor de dakplaten van SAB, gemonteerd door het Alkmaarse Reno Projecten. De productie en levering van deze 26,5 meter lange profielen had nog aardig wat voeten in de aarde. Zo moesten de SAB-productiefaciliteiten in IJsselstein speciaal omgebouwd worden en ging het vervoer via speciaal transport.

Nadat het dak van het Alkmaarse voetbalstadion tijdens een storm in 2019 was ingestort werd uitgebreid onderzoek verricht. Hieruit bleek dat het dak een aantal kritische ontwerpfouten en zwakke plekken bevatte. Voor het nieuwe dak werd daarom een ander, verbeterd ontwerp toegepast. Deze is vele malen sterker en gebouwd met een constructie van stalen dakplaten, ditmaal geleverd door SAB!

Op de productielocatie van SAB in IJsselstein is het produceren van dakplaten niet meer dan routine. Maar zelden betreft dit een order van 758 stuks (10.751 m2) met een profiellengte van maar liefst 26,5 meter. Om dit te kunnen realiseren is er door het personeel van SAB hard gewerkt om de installaties om te bouwen voor deze lengte en capaciteit. Daarbij moest er een operatorsruimte gesloopt worden omdat de fabriekshal simpelweg niet lang genoeg was.

Met speciaal transport via een van te voren uitgestippelde route bereikte de in totaal 211.071 kilo aan staal uiteindelijk Alkmaar. Hier werden ze de komende weken met een, wederom speciaal ontworpen, hijsmechanisme op het stadion gelegd door montagebedrijf Reno Projecten.

Producten: SAB 158R/750 (dikte 1,25 mm)

Deel dit artikel:
Onze partners