Shigeru Ban wint Pritzker Prize 2014

De Japanse architect Shigeru Ban neemt de felbegeerde Pritzker Prize mee naar huis. Hij is de zevende Japanner die de prijs wegkaapt voor de neuzen van verschillende internationaal erkende architecten. Landgenoot Toyo Ito won de prijs vorig jaar. Het is dus de tweede keer op rij dat een Japans architect met de eer gaat lopen.

Shigeru Ban is vooral bekend van zijn humanitair werk. Al twintig jaar lang zet hij zich in voor slachtoffers van verschillende rampen. In 1995 ontstond er een aardbeving nabij Kobe, Japan. Ban ontwierp gebouwen gemaakt uit papiertubes om de vluchtelingen die in het park kampeerden een tijdelijk huis te geven. De aardbeving in Kobe maakte 6500 slachtoffers.In 2013 bouwde hij nog een tijdelijke kathedraal gemaakt uit karton. De oorspronkelijke kathedraal van Christchurch in Nieuw-Zeeland werd eveneens vernietigd door een aardbeving.


Ervaring

Ban haalde zijn diploma aan de Southern California Institute of Architecture en de New York Cooper Union School of Architecture. Hij begon zijn carrière in de kantoren van Arata Isozaka. In 1985 startte hij zijn eigen kantoor op, nadat hij de nodige ervaring had opgedaan. De architect werkte enkele residentiële projecten uit zoals Three Walls (1988), Curtain Wall House (1995) en Naked House (2000).

Toen ban te horen kreeg dat hij de Pritzker Prize had gewonnen, reageerde hij als volgt: "Het krijgen van deze prijs is een grote eer.  Maar met deze erkenning moet ik ook voorzichtig zijn. Ik moet blijven luisteren naar de mensen voor wie ik werk, zowel in mijn private projecten als in mijn humanitair werk." De architect ziet de prijs als aanmoediging om verder te doen zoals hij bezig is.


Uitreiking

Ban krijgt op 13 juni de officiële prijs in het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij krijgt een bronze medaille en 100.000 dollar. De Pritzker Prize wordt jaarlijks uitgereikt aan een levende architect, als erkenning voor belangrijke bijdrages aan de mensheid en het architecturale landschap.

 

Bron: Dezeen

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage