Sociale woningen als architecturale aanvulling op stadsweefsel Koekelberg (LOW architecten)

© SLRB-BGHM
© SLRB-BGHM
© SLRB-BGHM
© SLRB-BGHM
© SLRB-BGHM

25 gezinnen nemen binnenkort hun intrek in nieuwe kwaliteitsvolle woningen in het historisch centrum van Koekelberg. De woningen van het project Neep bevinden zich op een terrein van de gemeente en worden beheerd door Log’Iris. Ze tellen 1 tot 4 slaapkamers, waarmee ze beantwoorden aan de sterke vraag naar grote woningen. Twee woningen zijn bestemd voor personen met beperkte mobiliteit. Binnen het project, naar een ontwerp van het bureau LOW architecten en uitgevoerd door de firma Franki, vinden we ook een polyvalente zaal, een tuin en de lokalen van een Jobhuis op het gelijkvloers.

Het project Neep in Koekelberg vormt een harmonieuze aanvulling op het bestaande stadsweefsel en zorgt voor een coherente gevellijn in de Neepstraat en de Jean Jacquetstraat. Het hoofdgebouw is gesloten gehouden om de binnenruimte een zekere geborgenheid mee te geven. De hoogte en diepte van het gebouw zijn zo goed mogelijk afgestemd op de omliggende bebouwing om de buurtbewoners niet te hinderen.

 

Mozarabische architectuur

De gevel is uitgevoerd in witte baksteen en groene glazuurtegels. Het is een verwijzing naar de baksteenarchitectuur van Koekelberg, gekenmerkt door imposante gevels en mooie details die doen denken aan de Mozarabische architectuur.

Het nieuwe Jobhuis, dat zal worden beheerd door de gemeente Koekelberg, onderscheidt zich van de rest van de gevel met grote raampartijen die zicht bieden naar binnen toe en op de collectieve tuin. De bewoners van de wijk kunnen er begeleiding krijgen in hun zoektocht naar werk. Koekelberg is voorlopig de enige Brusselse gemeente die geen Actiris-kantoor heeft, dus deze nieuwe dienst zal de buurtbewoners beter kunnen begeleiden om hen aan het werk te stellen.

 

Ruime, zonnige en goed geïsoleerde woningen

De 25 woningen hebben raamopeningen op minstens twee gevels met verschillende oriëntaties. Op die manier valt er meer licht in de woningen, is er een groter ruimtegevoel en kunnen de woningen ook optimaal worden geventileerd.

Er is een gevarieerd aanbod aan woningen, gaande van appartementen met één slaapkamer tot vier slaapkamers, zodat er ook grote gezinnen kunnen worden gehuisvest. Er ging ook bijzondere aandacht uit naar de toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit, voor wie er op de benedenverdieping twee woningen zijn voorbehouden. Op de kelderverdieping zijn er 32 fietsparkeerplaatsen en 10 autoparkeerplaatsen voor de woningen.

 

Groendak

Met het oog op een goede thermische en akoestische isolatie werden er kwaliteitsvolle materialen gebruikt voor de gebouwschil. Het schrijnwerk bestaat uit driedubbele beglazing met passief geïsoleerde houten profielen aan de binnenkant en een aluminium afwerking voor de buitenkant. Bovendien werden er op het dak fotovoltaïsche zonnepanelen geplaatst voor de gemeenschappelijke delen en is er een groendak om de effecten van de luchtverontreiniging te temperen.

Bron: SLRB-BGHM
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners