Tentoonstelling Levensecht, de performantie van de moderne stad

Het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel Internationale Kunstcampus organiseren op vrijdag 25 september om 20u de opening van de tentoonstelling Levensecht, de performantie van de moderne stad. De expositie opent met lezingen van curator Tom Avermaete (TUDelft), architectuurhistorica Maristella Casciato (Universiteit Bologna) en scenograaf Laurens Bekemans (BC Architects).

Veranderingsprocessen

De adembenemende maquettes en utopische voorstellingen van moderne naoorlogse steden droegen 50 jaar geleden de belofte van een nieuwe toekomst in zich. Chandigarh, Casablanca en Brasilia veroverden een plaats in het collectieve geheugen als krachtige en ongenaakbare symbolen van het nieuwe, moderne leven.

Vijf decennia later ontstaat een heel ander beeld. Bewoners, architecten en ontwikkelaars veranderden het uitzicht van deze steden op uiteenlopende manieren. Toch bleven een aantal kwaliteiten en waarden onweerlegbaar overeind. De moderne symbolen van weleer hebben bewezen dat ze zich aan nieuwe noden en verwachtingen kunnen aanpassen.

De tentoonstelling Levensecht gaat op zoek naar het vermogen van de moderne gebouwen en wijken om veranderingsprocessen toe te laten, zonder daarbij een aantal oorspronkelijke kwaliteiten te verliezen. Volgens curator Tom Avermaete hangt het succes van moderne steden af van oorspronkelijke architecturale keuzes wat betreft materialen, typologie, stedelijke morfologie en het karakter van de publieke ruimte.

Naast bekende moderne steden als Chandigarh, Casablanca en Brasilia, onderzoekt de tentoonstelling dit fenomeen ook bij minder bekende naoorlogse woonbuurten in Oslo, Parijs en Berlijn. Origineel archiefmateriaal, maquettes, foto's en film maken het adaptief vermogen tastbaar.

Levensecht illustreert hoe moderne steden hebben gefunctioneerd als performante structuren. Dit werpt niet enkel eennieuw perspectief op de manier waarop moderne gebouwen en buurten vandaag kunnen worden getransformeerd, maar ook op de relatie tussen architectuur en samenleving in de 21e eeuw.

Gelijklopend met de tentoonstelling Levensecht kan u in de VAi-vitrine een intiem portret bekijken van ‘Huis Guiette’, de enige realisatie van Le Corbusier in België. Deze tentoonstelling werd gerealiseerd door het Architectuurarchief Provincie Antwerpen (APA).

 
Praktisch

Openingslezing door Tom Avermaete, Maristella Casciato en Laurens Bekemans op vrijdag 25 september om 20 uur in de Blauwe zaal van deSingel. De lezing is gratis maar inschrijven is aangewezen via dit inschrijvingsformulier.

De tentoonstelling is open van 26 september 2015 tot 10 januari 2016, van woensdag tot en met zondag, van 14 tot 18 uur. De expositie is ook toegankelijk tijdens avondvoorstellingen in deSingel. De toegang kost 5 euro. Tickets zijn te koop bij de ingang van de tentoostelling.

Er zijn rondleidingen voorzien op zondagen 11/10 en 13/12 om 14 uur. Kostprijs is 5 euro. Reservering is verplicht via tickets@desingel.be of 03 248 28 28. Een groepsrondleiding op afspraak is ook mogelijk, maximum 20 personen, 60 euro, reserveren via www.antwerpenaverechts.be.

Meer info op www.vai.be of neem contact op met Bart Tritsmans op 03 242 89 70 of bart.tritsmans@vai.be

 

Bron: VAi

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage