Tentoonstelling Pasticcio - Continuïteit in de Europese architectuur

Het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel brengen met 'Pasticcio' een groep van zeven hedendaagse Europese architecten samen die buiten de mainstream werken. De tentoonstelling is een kritiek op het verlies van kwaliteit en intimiteit als gevolg van de mondialisering.Ze wil aantonen hoe krachtig en divers hedendaagse architectuur op dit probleem kan reageren op voorwaarde dat ze op continuïteit en een gemeenschappelijke cultuur gebaseerd is.
Het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel brengen met 'Pasticcio' een groep van zeven hedendaagse Europese architecten samen die buiten de mainstream werken. De tentoonstelling 'Pasticcio - Continuïteit in de Europese architectuur' is een kritiek op het verlies van kwaliteit en intimiteit als gevolg van de mondialisering.Ze wil aantonen hoe krachtig en divers hedendaagse architectuur op dit probleem kan reageren op voorwaarde dat ze op continuïteit en een gemeenschappelijke cultuur gebaseerd is.


(c) Woninguitbreiding Mortsel, Bovenbouw Architectuur (c) Karin Borghouts.De zeven geselecteerde architecten - Hermann Czech (AT), Knapkiewicz & Fickert (CH), Märkli Architekt (CH), Hild und K Architekten (D), Caruso St John (UK), biq (NL) en Bovenbouw (B) - vertegenwoordigen zowat drie generaties. De projecten in de tentoonstelling zijn gekozen vanuit een complementariteit en zijn meer aan elkaar verwant qua geest dan qua vorm of opzet.

De titel van de tentoonstelling refereert aan de stenen toren in het Sir John Soane Museum, het Londens kunstkabinet van de gelijknamige architect, wiens omvangrijke verzameling klassieke artefacten in zijn voormalige privéwoning tentoongesteld is. Centraal op een van de binnenplaatsen achter het huis staat de 'Pasticcio', een stenen toren die niet zo lang geleden heropgebouwd werd. Het is een opeenstapeling van klassieke architectuurfragmenten waar bovenop een pinakel prijkt, ontworpen door Soane zelf. Hij wordt in deze tentoonstelling gepresenteerd als de achtste architect.

Op donderdag 20 februari om 20u vindt de opening van de tentoonstelling plaats, die van start gaat met lezingen van de curator van de tentoonstelling Peter St John (Caruso St John Architects) en scenograaf en architect Dirk Somers (Bovenbouw Architecten).


De tentoonstelling loop van 21 februari tot 7 juni, is geopend van woensdag tot en met zondag van 14u tot 18. Een toegangsticket kost 5 euro.
 
Meer praktische info vindt u hier terug.

Deel dit artikel:

Onze partners