Tentoonstelling rond architectuur Dom Hans van der Laan & Jan de Jong in Nederland

Op donderdag 16 mei opent op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen de tentoonstelling Een Huis voor de Geest, over twee toonaangevende architecten van de Bossche School: Dom Hans van der Laan en Jan de Jong. De priorij op Doornburgh is een indrukwekkend voorbeeld van deze architectuurstroming en hierdoor een extra bijzondere setting voor deze tentoonstelling. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut en Het Nieuwe Instituut.

De Bossche School

Architect Dom Hans van der Laan (1904 – 1991) was een Nederlandse benedictijner monnik. Hij was één van de leidende figuren van de naoorlogse architectuurstroming de Bossche School. Jan de Jong (1917-2001) was zijn leerling en hij ontwierp in 1966 ook het gebouw waar de tentoonstelling te zien is; de priorij op Buitenplaats Doornburgh.

De architectuur van de Bossche School baseert zich op het ‘plastische getal’, een ruimtelijke formule die de ideale maatverhouding van gebouwen bepaalt. Het hoogtepunt van deze architectuurstroming was in de jaren '60 en '70, maar ook nu worden er nog gebouwen ontworpen die geïnspireerd zijn door de Bossche school. Vooral de ideeën van Van der Laan over maatverhoudingen en ruimte-ervaring beïnvloeden tot vandaag architecten wereldwijd. Zijn leerling De Jong zei zelf over zijn architectuur: “Het betaamt een wijs architect de ruimten te ordenen tot een plaats voor het lichaam en uitzicht voor de geest.”


Unieke setting voor tentoonstelling

In de tentoonstelling Een huis voor de geest zijn originele maquettes, modellen, meubels en tekeningen van Dom Hans van der Laan te zien en diverse projecten van oud-leerlingen, zoals Jan de Jong. In de priorij van Doornburgh woonde van 1966 t/m 2016 de zusters van de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf. Het is extra bijzonder om een tentoonstelling over deze architecten te zien in de context van een gebouw in de Bossche School. In de tentoonstelling is speciale aandacht voor hoe het is om in deze architectuur te leven.


Het ultieme huis

De tentoonstelling is samengesteld door Caroline Voet, architect en Bossche School-expert die ook in 2017 de gelijknamige tentoonstelling ontwikkelde in het Vlaams Architectuurinstituut (VAi/DeSingel) in Antwerpen. Voet: “De tentoonstelling leidt je binnen in de wereld van een leermeester en de student die de leer overstijgt met een meesterlijke architectuur. Samen bedachten zij in Maarssen de priorij als het ultieme huis, opgebouwd uit een samenspel van binnen en buiten, van ritme en licht. Vanuit een ontdekkingstocht door haar galerijen en zalen volg je hun zoektocht naar de fundamenten van de architectuur en leer je spelen met het plastische getal.”


Beleven

Bezoekers krijgen een indruk hoe het is om in een gebouw van de Bossche School te leven. Soundscapes brengen de bezoekers in de sfeer en de ontroerende documentaire Roosenberg van documentairemaakster Ingel Vaikla toont het leven van vier zusters die afscheid moeten nemen van de abdij Roosenberg in Waasmunster gebouwd door Dom Hans van der Laan. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut en Het Nieuwe Instituut.


Buitenplaats voor kunst en wetenschap

Doornburgh, een zeventiende-eeuwse buitenplaats aan de Vecht, wordt de komende jaren getransformeerd tot een laboratorium voor kunstenaars en atelier voor wetenschappers. En een podium worden waar professionals, talent, leiders en publiek de gelegenheid krijgen om schoonheid, nieuwe inzichten en maatschappelijke verdieping te onderzoeken, te presenteren en te ervaren. Alle info vind je via deze link

Bron: Buitenplaats Doornburgh

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage