Tijdelijke architectenvereniging buigt zich over restauratie Koninklijk Conservatorium

De studie van de restauratie van het Koninklijk Conservatorium van Brussel is officieel van start gegaan. Er werd een tijdelijke architectenvereniging Origin-A2RC-FVWW opgericht, Ingenium zal als onderaannemer van deze TV alle technische installaties bestuderen. De twee grootste vereisten voor het project zijn enerzijds het restaureren en herwaarderen van het complex met een hoge patrimoniale waarde en anderzijds voldoen aan de specifieke noden van de gebruikers. 

Het monumentale gebouw van architect Jean-Pierre Cluysenaar, dat tussen 1872 en 1876 werd opgetrokken zal terug in zijn glorie hersteld worden. Het renovatieproject voorziet ook een uitbreiding van het gebouw en een groter deel dat opgesteld zal worden voor het publiek.

 

Nieuwbouw

Op de plek van de huidige (later bijgebouwde) bibliotheek komt een moderne bouw dat boven het geklasseerde concertgebouw zal uittorenen. In deze nieuwbouw is er plaats voorzien voor een bewaarbibliotheek, een nieuwe repetitiezaal en een kamermuziekzaal die verbonden wordt met de foyer. Een nieuwe binnentuin wordt het centrale punt tussen de verschillende gebouwen en ruimtes.

Er wordt een grondige studie ingesteld naar de structurele werken voor de verschillende gebouwen, de conformiteitswerken van de installaties, het vernieuwen van de verwarming, ventilatie en elektrische installaties, het herbestemmen van ruimtes voor meer gebruikerscomfort, de restauratie van de grote concertzaal en haar uitrusting, de creatie van een nieuwe zaal voor kamermuziek en een repetitiezaal voor een symfonisch orkest, de inrichting van klaslokalen, de reorganisatie van de administratieve functies in het complex, de restauratie van het klassieke orgel uit 1980, de reorganisatie van de binnenruimte, de signalisatie, de toegankelijkheid, de circulatie in het gebouw, de creatie van artiestenloges, de inrichting van de buitenruimtes, de brandbeveiliging en de verlichting.

Ingenium staat in voor de studie van alle technische installaties. Belangrijk zal hierbij zijn om het ideale compromis te vinden tussen de erfgoedwaarde van het gebouw en het comfort van de gebruiker, om deze laatste een goeie beleving te geven. Het minutieus zoeken naar de integratie van de technieken in de architectuur om deze onzichtbaar aanwezig te maken zien wij als de grootste uitdaging.
De grote concertzaal zal na de renovatie de blikvanger van het gebouw worden.

Het begin van de effectieve bouw staat gepland voor 2023.

Bron: Ingenium
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners