Topakoestiek én warme sfeer voor nieuw gemeenschapscentrum in Koolskamp (Verfaillie-Boucquet)

In de Ardooise deelgemeente koolskamp maakt de oude gemeenteschool plaats voor een gloednieuw gemeenschapscentrum. In deze nieuwbouw zullen verschillende verenigingen thuiskomen. De belangrijkste vereisten voor dit project? Isolatie volgens de normen, een korte doorlooptijd en een goede akoestiek.

Met dit nieuwbouwproject in de Klaverstraat creëert de gemeente Ardooie een nieuwe vaste stek voor vier verenigingen: Judoclub Koolskamp, Harmonie Sint-Cecilia Koolskamp, buitenschoolse kinderopvang ’t Filoetje en Sint-Maartenshuis. "Elke vereniging krijgt zijn eigen ruimte, de gemeenschappelijke binnenplaats is het verbindende element. In de architectuur kozen we voor een mooi contrast tussen ruwe metalen en warm hout", vertelt architect Kasper Verfaillie van Verfaillie-Boucquet.

Enthousiaste kinderstemmetjes in de opvang, grootse muziekstukken bij Harmonie Sint-Cecilia, … in dit project was een goede akoestiek essentieel. Met de dakelementen wil de architect een aangename omgeving creëren. Daarbij is de combinatie van isolatie en binnenafwerking een groot pluspunt. Het geperforeerde dennenhout bevordert niet alleen de akoestiek, het zorgt ook voor een warme sfeer.

De doelstelling was om met de dakelementen een U-waarde van 0,24 W/m2K te behalen. Het gebruikte Usystem Roof DS Acoustic zorgde voor een U-waarde van 0,16 W/m2K. Dit draagt bij aan het E-peil van E51. Daarnaast bevorderen de dakelementen ook de brandveiligheid in dit project. In openbare aanbestedingen is er terecht veel aandacht voor brandveilig bouwen. Met een brandweerstand van 30 minuten voldoen de dakelementen ook hier aan de vereisten.

Bron: Unilin
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners