Tussenin … Huurwoningen in Gent met baksteen

Dit nieuwbouwproject van zes huurwoningen nabij het stadscentrum van Gent past in een dichtbebouwde omgeving. De woningen zijn totaal anders ontworpen dan een gewoon investeringsproject door een vastgoedontwikkelaar. Het jonge architectenbureau atelier Janda Vanderghote heeft hier door middel van een gevoelige en respectvolle ingreep, rekening houdend met de geschiedenis van de site, een unieke en rustige plek gecreërd.

Op het perceel waar voorheen een betoncentrale stond, kwam het erop aan om de zes woningen rond een gemeenschappelijke tuin te bouwen en tegelijkertijd private buitenruimtes - tuinen en dakterrassen - te creëren. Drie van de zes woningen zijn inmiddels opgeleverd; de drie andere huizen aan de straatkant zullen deel uitmaken van een tweede fase.

De architecten wilden de sporen van het verleden behouden - betonnen kolommen, stalen balken, oud metselwerk dat gekaleid is - en zo het industriële karakter van deze bouwelementen benadrukken. Door te kiezen voor een neutrale baksteen, in het klassieke M50-formaat en voor een traditionele uitvoering van metselwerk, worden de nieuwe baksteenconstructies wat terughoudend, om de oude elementen naar voor te brengen en zo de oude industriële functie van de plek te herinneren.

Met de groene ruimtes van verschillende sferen ontstaat er een rustgevende harmonie op de site en een samenhang tussen de verschillende oude en nieuwe bouwelementen.

Een project dat deel uitmaakt van een perspectief van de plek, zijn geschiedenis en de behoefte aan kwaliteitsvolle stedelijke huisvesting

Bron: Belgische Baksteenfederatie
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners