Vakkundig geplaatst buitenschrijnwerk bevordert architecturale kwaliteit in The Residence

Het Antwerpse Zuid ziet er tegenwoordig helemaal anders uit dan in de jaren negentig. Toen eiste de befaamde discotheek Zillion alle aandacht op. Op de plek waar ooit de beruchte danstempel stond, is nu een ambitieus woonproject opgetrokken: The Residence. Naast de opvallende keuze voor een deels gemengde woonvorm, springt het project ook uiterlijk sterk in het oog: de grote raampartijen, waarvoor een beroep werd gedaan op aluminiumspecialist Aliplast, spelen een belangrijke rol in de luxueuze uitstraling van de appartementen.

The Residence is een initiatief van projectontwikkelaar Today For Tomorrow, gelegen aan de Jan Van Gentstraat in Antwerpen. Daarmee ligt dit project op het kruispunt tussen oud en nieuw, met de historische wijk ’t Zuid uit de 19de eeuw aan de ene kant, en het de nieuwe woonwijk Nieuw Zuid aan de andere. HUB Architecten tekende het imposante ontwerp uit.

 

Gemengde woonvorm

In totaal omvat het complex 84 appartementen en 9 penthouses, allemaal voorzien van een terras. Om het plaatje helemaal af te maken bevat The Residence ook nog 138 parkings en 3 motorparkings, een tankstation, een commercieel gelijkvloers, exclusieve retailshops, een hotel met 80 kamers, een restaurant, een skybar en een zwembad. Het bijzondere aan dit project is dat er bewust is gekozen voor een unieke gemengde woonvorm. De bewoners kunnen gebruik maken van de diensten van het hotel, zoals de was laten doen of de kuisploeg laten langskomen. Bovendien mogen alle bewoners naar hartenlust baantjes komen trekken in het zwembad.

Afhankelijk van de oriëntatie van het appartement in kwestie hebben de bewoners uitzicht op over het nabijliggende park, de Schelde en de heraangelegde gedempte Zuiderdokken of het Vlinderpaleis, het Antwerpse justitiegebouw: van groene oases van rust tot bruisende stadsgezichten.

 

Bijna zeshonderd ramen, schuiframen en deuren

In een project waarbij zoveel belang wordt gehecht aan de omgeving en de uitzichten, staat het buiten kijf dat de keuze op vlak van buitenschrijnwerk van cruciaal belang was. Alle appartementen zijn immers voorzien van grote ramen, schuiframen en deuren: bijna zeshonderd in totaal.

De opdracht om al dat buitenschrijnwerk te plaatsen, werd door aannemer Democo toevertrouwd aan Peter Moeskops BVBA uit Ravels. “We zijn gespecialiseerd in dit soort projecten”, zegt Jelle Moeskops, die samen met zijn vader Peter het bedrijf leidt. “Met ons team van 15 mensen doen we zowel de productie als de plaatsing volledig zelf. Dat zorgt ervoor dat we projecten goed en snel kunnen aanpakken, en dat we ons tegelijkertijd ook zeer flexibel kunnen opstellen.”

 

Star75

Moeskops BVBA koos ervoor om voor dit project met materialen van Aliplast België te werken. Moeskops werkt immers al enkele jaren regelmatig samen met deze specialist in aluminium ramen, deuren en schuifsystemen, die in Lokeren is gevestigd. De keuze viel op Star75, een enkel aluminium raamsysteem dat opvalt door zijn strakke vormgeving en hoge isolatiewaarden. Voor dit project werden bronzen aluminium raamprofielen geselecteerd, en hoogrendementsbeglazing met een U-waarde van 0.94 W/m²K. Bovendien zijn de Star75-profielen Cradle-to-Cradle gecertificeerd, wat betekent dat ze geschikt zijn voor de circulaire economie, een positieve impact hebben op mens en milieu en dat ze voldoen aan verschillende duurzaamheidsmaatregelen.

 

Meet- en paswerk

Het succes van een dergelijk groot project staat of valt met de uitvoering. Moeskops BVBA stak heel wat tijd in het vakkundig plaatsen van het buitenschrijnwerk, wat toch wel enige aandacht vergde. Jelle Moeskops: “De uitdaging zat hem voor ons niet in de keuze van de types ramen, maar wel in de plaatsing van de ramen op de verdiepingen. Deze staan allemaal in hoeken tegen elkaar. Er kwam heel wat meet- en paswerk bij kijken om dat in goede banen te leiden.”

Vooral de verdieping +6 bleek niet vanzelfsprekend. “Hier bevatten alle appartementen een schuifdeur met schuine bovenlichten. Het was een interessante uitdaging om deze correct te plaatsen, zeker omdat de schuifdeuren erg groot zijn en voorzien zijn van een zeer zware beglazing.”

Jelle Moeskops kijkt met tevredenheid terug naar het eindresultaat. Ook de keuze om met Aliplast te werken, heeft hij zich nog niet beklaagd. “Het is een betrouwbare fabrikant die garant staat voor snelle en correcte leveringen. In onze sector is dat een niet te onderschatten troef”, besluit Moeskops.

Bron: Aliplast

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners