Vier winnaars FSC Project Award bekendgemaakt

De winnaars van de FSC Project Awards.
De trapconstructie van Quintelier.
Het auditorium van het BIM-IBGE-gebouw in Brussel door Artico Interieur.
Het project Kanaal van Eskra Bouw.
De nieuwe passieve rijwoning in hout van de firma De Noordboom.

Tijdens het event voor de tiende verjaardag van FSC België werden op Prowood 2015 de eerste FSC Project Awards uitgereikt. FSC België wilt hiermee het gebruik van het FSC-gecertificeerd hout in de kijker zetten. Quintelier, Artico Interieur, Eskra Bouw, en Noordboom vielen in de prijzen.

Vier categorieën, vier winnaars

De vijfkoppige jury verkoos de vier winnaars uit vier verschillende categorieën: buiteninfrastructuur, publiek gebouw, projectbouw, en particuliere woning.

Buiteninfrastructuur
In de categorie buiteninfrastructuur ging Quintelier aan de haal met de prijs voor hun realisatie van de trapconstructie in de duinen van Wenduine in De Haan. De trappenconstructie is 220, 75, en 50 meter lang en werd opgericht met Azobe-, Okan-, en Talihout. Al deze houtsoorten zijn 100% FSC-gecertificeerd. In totaal werd zo een 200m3 hout gebruikt.

 

Publiek gebouw
De Project Award voor publiek gebouw ging naar Artico Interieur: zij realiseerden een houten FSC-constructie in het publiek auditorium van het Brussels Instituut voor Milieu. De onderconstructie uit multiplex werd afgewerkt met een lamellenparket in eik. Het ontwerp hield bovendien rekening met de noden van het passieve gebouw op gebied van ventilatie. In totaal werd 620m2 multiplex (22mm) gebruikt en 500m2 Europees eik.

 

Projectbouw
Het project Kanaal van Eskra Bouw werd verkozen tot beste projectbouw met FSC-hout. Eskra heeft een dynamische woonsite ontwikkeld met verschillende pleintjes. Het geheel resulteert in een “buitenstad” om in te wonen. De bouw is voorzien van 2300m2 Lariksbuitengevel, 1500m2 Niovévolders, en 4000m2 Frakégevel.

 

Particuliere woning
Noordboom ontwikkelde het project De Groote-Odberg in Oudenaarde. Het Ronse bedrijf viel in de prijzen voor de renovatie van een gebouw dat in as gelegd werd in juni 2012. Op diezelfde plaats staat nu een passieve rijwoning in houtskelet. Binnen zorgen verschillende plafondhoogtes voor lichtspelingen. De geslaagde transformatie van de rijwoning leverde Noordboom een FSC Project Award op. Noordboom koos onder meer voor Smartply OSB, Steico Ultralam, Steico Joist, Plato vuren, Parket Berg & Berg FSC-eik, en Fakro FFT-U8 voor de afwerking van het ontwerp.

 

Mooie voorbeelden
FSC hoopt met deze prijzen het gemak en het gebruikscomfort van FSC-gecertificeerde materialen  extra in de verf te zetten: “De vele en diverse inzendingen tonen aan dat bouwen met FSC-hout vandaag de dag zeer vlot te doen is,” zegt Rein Vanlishout (Voorzitter FSC België en voorzitter jury). “Maar terzelfdertijd is er nog een weg af te leggen om FSC houtgebruik mainstream te maken en steeds meer bouwbedrijven via FSC certificering te activeren. Via de ‘FSC project awards’ wil FSC België alvast hieraan verder voortbouwen door de vele mooie voorbeelden in de kijker te plaatsen.”

Deel dit artikel:
Onze partners