Vurig verlangen naar de zomer? Breng het mediterrane leven binnen in je interieur

We verlangen er allemaal naar: wat warme en droge dagen, en liefst eens meer dan slechts twee na elkaar. De warmte, sensualiteit en gezelligheid van het mediterrane klimaat, zeg maar. Het leven in het zuiden verloopt dan ook steeds à l’aise, zonder haast en zonder zorgen. Denk aan het genieten van zwoele temperaturen, knusse momenten met familie of vrienden en urenlang tafelen. JUNG bewijst hoe je dezelfde gelukzalige vakantiesfeer in het interieur verwerkt aan de hand van subtiele details, warme contrasten en interessante texturen.

Ruwe landschappen, heerlijke temperaturen en een rijke geschiedenis beïnvloeden het zuiderse leven. Huizen in het gebied van de Middellandse Zee worden bovendien gebouwd met authentieke, natuurlijke materialen zoals marmer en terracotta, met muren die de koelte binnenshuis bewaren en schaduw creëren. Terracotta is zonder twijfel dé kleur van het zuiden en een perfecte tint om meer sfeer en karakter in huis te integreren. In drie verschillende realisaties toont JUNG hoe je aan de hand van mediterrane accenten en materialen meer gezelligheid in huis creëert.

Mediterrane retro

De warmte van terracotta komt perfect tot uiting in het Klinker Apartment-project te Barcelona van CaSA Colombo en Serboli Architecture. In het hart van de Spaanse stad, in de historische Born-wijk, creëerden de architecten een compact en lichtrijk appartement. Het resultaat is vooral een prachtige wisselwerking tussen moderniteit en authenticiteit, waarbij de oorspronkelijke details van de art nouveau-stijl klassevol geaccentueerd worden. Het perzikkleurige terracotta is de rode draad doorheen het appartement en wordt gecombineerd met witte en terracottakleurige LS 990-schakelaars van JUNG.

In het zuiden van Brussel

In het Brusselse appartement van binnenhuisarchitecte Kim Verbist smelt de gezelligheid van het zuiden perfect samen met de esthetiek van de seventies. Zo vormen de muntgroene tegels een harmonieus contrast met de rijke terracottakleur op de muren en worden andere authentieke elementen uit de jaren ’70 behouden en in de verf gezet. Daarnaast gebruikte Verbist kleur als achtergrond om specifieke objecten te accentueren. De antracieten JUNG-schakelaars komen bijvoorbeeld helemaal tot hun recht, versterkt in hun kleur dankzij de warme rode muurverf. Bovendien werden ook de plafonds voorzien van kleur om een grenzeloos ruimtelijk effect te creëren.

Modern mediterraan

De mediterrane esthetiek kan ook erg hedendaags geïnterpreteerd worden. Dat bewijst het Spaanse Calabria-project in Barcelona, een realisatie van Studio AMOO. Voor de renovatie van het appartement moesten de architecten creatief te werk gaan met de indeling en opbergingsmogelijkheden – de muziekcollectie van de eigenaar bestond namelijk uit meer dan 1400 cd’s en 1200 lp’s. In de woning werden de niet-dragende muren daarom verwijderd om een meer open ruimte te creëren. De opvallende pastelkleuren die gebruikt worden, zijn niet alleen erg mooi, ze benadrukken ook de ongebruikelijke geometrie van de muren en opbergruimtes. Metalen elementen – zoals de LS 990-schakelaars in aluminium – zorgen daarnaast voor contrast en nuance.

Industrieel geïnspireerd

Het zuiden op een designwaardige, zeg maar industriële manier; dat is het Palma Hideaway-project in een notendop. Aan de rand van de oude binnenstad van Palma de Mallorca werd een oude motorwerkplaats getransformeerd tot een prachtig appartement door interieurarchitecte Mariana de Delás. Enkele van de oorspronkelijke materialen werden behouden, zoals het natuurlijke kalksteen en de betonnen gewelven, voor een authentiek effect. Om het industriële karakter wat te verzachten, werden lichtgekleurd hout en olijfgroene tegels toegevoegd in zowel het interieur als het exterieur. De LS 990-schakelaars van JUNG werden bovendien in een zwarte kleur verwerkt en spelen mee in op het contrastenspel. Het Palma Hideaway-project biedt zonder meer een vernieuwde blik op de mediterrane stijl – zonder in te boeten op warmte of gezelligheid.

Bron: King George
Deel dit artikel:
Onze partners