Wat betekent duurzaam bouwen voor ramen?

Duurzaam bouwen is enerzijds denken aan het milieu bij de keuze van uw materialen. Zo ook bij het kiezen van uw ramen. Wanneer u weet dat aluminium bijna volledig gerecycleerd kan worden, en er dus nauwelijks afval is, dan weet u dat u dit van nature uit een zeer duurzaam materiaal is.
Anderzijds is duurzaam bouwen ook energiezuinig bouwen. "Bij het kiezen van uw ramen is dit een zeer belangrijk aspect", klinkt het bij Sapa Building System.

De isolatiewaarde van een raam wordt weergegeven met de Uw-waarde. Deze wordt uitgedrukt in W/m²K met de regel: hoe lager de waarde, hoe beter het isolerend vermogen. De  De Uw-waarde wordt beïnvloed door drie verschillende factoren: De U-waarde van het glas (Ug = 1.1 W/m²K volgens EPB-normen), deze van het profiel (Uf) en de afstandhouders van het glas (klassieke aluminium afstandshouders of thermisch verbeterde afstandshouders).
Om aan de EPB-eisen te voldoen moet een raam een Uw-waarde van 1,5 W/m²K behalen.

Gezien deze strenge EPB-normen is het dus belangrijk om te kiezen voor een sterk isolerend profiel. De exacte Uw-waarde van het raam hangt ook af van afmetingen en verhoudingen: Veel glas (Ug) en weinig profiel (Uf) geven een andere waarde dan een raam waar meer profiel aanwezig is in verhouding tot het glas.

 

Verdere ontwikkelingen

In het kader van deze EPB-regelgeving heeft Sapa Building System haar innovatieve Avantis 95-reeks verder ontwikkeld om zo te voldoen aan de steeds strenger wordende EPB-eisen. Het resultaat: Avantis 95 Basic. Dit hoogwaardig aluminium systeem is absoluut future proof. In combinatie met dubbel glas (Ug = 1.0) voldoet het Avantis  95 Basic-raam aan de huidige eisen. Bovendien kan het raam naderhand probleemloos geüpgraded worden door op termijn het dubbel glas te vervangen door triple glas. Zo wordt opnieuw de Uw-waarde verlaagd, en dit zonder de raamprofielen te vervangen.

Daarnaast is er ook het hoogwaardig aluminium schuifraam Confort Smartline dat voldoet aan de strenge EPB-regelgeving waarbij de isolatiewaarde van het raam lager dient te zijn dan 1.5 W/m²K. De Confort Smartline heeft slechts een aanzichtbreedte van 92 mm. Bovendien ontwikkelt Sapa Building System een variant met een aanzichtbreedte van slechts 36 mm (!): de Confort Smartline XS.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage