Water dat een huis bleek te zijn

Kois Associated Architects ontwierp een huis dat zich volledig integreerde in het landschap. Het Griekse eiland Tinos is de thuishaven voor het strakke gebouw. Het dak vormt het aandachtspunt in het ontwerp. De architecten kozen er voor om het dak tot een zwembad om te bouwen, waardoor het huis aansluit met de nabijgelegen Egeïsche Zee.

Tinos, het derde grootste eiland gelegen in het noorden van de eilandengroep Cyclades, is het grootste pelgrimscentrum van Griekenland. Meer dan 40 dorpen liggen verspreid over het rotsige land. De architectuur van het eiland is nog niet bedoezeld door een verbastering van moderne invloeden. 

De architecten van het Mirage House wilden dit zo houden. Ze graafden het gebouw in het maaiveld in, waardoor enkel het dak zichtbaar is. Dit dak kreeg over heel de oppervlakte een zwembad. Een onderliggend terras-deels-openlucht-living geeft een prachtig zicht op de Egeïsche Zee. 


Reflecties

Water reflecteert het binnenvallende licht. Zon overdag, maar de sterrenhemel 's nachts. De beschermende laag water biedt thermische isolatie aan het huis. Zonneradiatie en bijhorende hitte worden tegengehouden. Het zwembad zelf biedt afkoeling in de warme zomermaanden. De meeste zichtbaar gebruikte materialen komen uit de streek. De muren zijn opgetrokken met een specifieke streekgebonden bouwtechniek. Deze geven een goede isolatie en hebben een kleine impact op het milieu. 

Bezoekers die het huis benaderen via het aangelegde pad zien enkel het dak. Het aanwezige water verbindt het huis met de zee, wat een optische illusie creëert. Het gebouw ligt op een natuurlijk plateau, wat de bewoners beschermt tegen de sterke wind. Het huis telt één bouwlaag en is 198 m² groot. 

Deel dit artikel:

Onze partners